Buitenland

Hongarije pleit voor hekken langs grenzen met Griekenland

03-02-2016 18:17

Hongarije pleit met zoveel woorden voor het plaatsen van (meer) hekken langs de grenzen met Griekenland. In een artikel op Medium haalt de officiële woordvoerder van het land, Zoltán Kovács, het standpunt van de Hongaren aan. De Macedonische en Bulgaarse grens moeten versterkt worden met hekken, om de “ongecontroleerde instroom van vluchtelingen” een halt toe te roepen. Volgens Kovács is zijn land ook voorstander van het toetreden van Bulgarije tot Schengen.

‘Schengen is stervend’

De Hongaren wijzen er op dat de Bulgaren goed in staat lijken te zijn hun grenzen effectief te sluiten en controleren, en noemen het buiten Schengen houden van de Bulgaren “oneerlijk”. (Bulgarije zou volgens de geldende regels wel ooit toe moeten treden.) De Hongaarse premier Orbán grapte eerder wel dat het maar de vraag is of Bulgarije nog wel lid zou wíllen worden van een “stervend instituut”. “Hopelijk kan het systeem gered worden”, zo schrijft de Hongaarse woordvoerder over het grensverdrag.

Systeem om migranten te scannen is gatenkaas

In het artikel leest Kovács Europa de les over de migratiestroom. De woorden van zijn premier, Victor Orbán, over de gevaren van de migratiecrisis kwamen Hongaren op kritiek te staan. Maar, zo zegt Kovács nu, de premier is niet de enige die een link legt tussen de instroom en de groei van een terroristische dreiging.

Het artikel laakt ook de verschillende systemen die er bestaan om de achtergrond van de migranten te checken. Systemen die volgens de Hongaren niet samenwerken, en waarvan het überhaupt maar de vraag is of ze gebruikt worden.