Buitenland

Duitse hoofdverdachte ISIS-terreurplan kwam als vluchteling via Balkanroute

04-02-2016 09:54

De politie in Duitsland heeft donderdagochtend invallen gedaan in Berlijn, Nordrhein-Westfalen en Niedersachsen. De politie-invallen zijn onderdeel van een grote operatie tegen moslimextremisten. Volgens bronnen binnen de veiligheidsdienst werd een aanslag beraamd op initiatief van ISIS. Over het voorgenomen doel van de aanslag is nog niets bekend.

De actie was vooral gericht tegen vier Algerijnen. Twee verdachten, waaronder de 35-jarige hoofdverdachte, zijn gearresteerd. De hoofdverdachte werd ingerekend in Attendorn de andere in Berlijn. Hij is in het najaar als vluchteling naar Duitsland gekomen, via de zogeheten Balkanroute, zo weet ANP. Ook de vrouw en twee kinderen van de hoofdverdachte zouden zijn meegenomen.

Honderden Duitse politiemannen op de been

De politie kwam met honderden mensen onder andere in actie op diverse plaatsen in Berlijn. Verder viel de politie binnen in vluchtelingenopvangcentra in Attendorn (Nordrhein-Westfalen), in Sauerland en in Hannover (Niedersachsen).

Een ooggetuige vertelt tegenover Bild over de hoofdverdachte:

“De man was eigenlijk onopvallend. Hij heeft gisteravond nog tafeltennis gespeeld, hij had ook altijd veel aandacht voor zijn kinderen.”

En:

“Achteraf komt hij ook wel grappig op me over: hij vroeg om een Koran, en hoe het hier in Duitsland is, en of hier ISIS zat. Toen hij merkte dat ik Sjiiet was, heeft hij niet meer met me gesproken.”

Belgische connecties

De politie nam op verschillende plekken ook materiaal zoals computers en mobiele telefoons in beslag. Een van de mannen waar de politie naar op zoek is zou in contact staan met Belgische Islamisten. Hij is ook tenminste eenmaal in het Belgische Molenbeek geweest, zo weet Die Zeit.

(TPO/ANP)