Buitenland

Hoofdverdachte Duits terreurplot deed zich voor als Syrische vluchteling

04-02-2016 13:47

De hoofdverdachte van een mogelijk verijdeld Duits terreurplot deed zich voor als gevluchte Syriër, dat meldt het Duitse Tagesspiegel. Het werd in de plaats Attendorn, Nordrhein-Westfalen, opgepakt in een noodopvang voor vluchtelingen. Naast verdachte, een Algerijn, werden ook zijn vrouw en kinderen daar door de politie meegenomen. Er zou voor zowel de man als de vrouw ook een arrestatiebevel uit Algerije op tafel liggen.

Over de mogelijke doelwitten van de terroristen zijn nog geen mededelingen gedaan. Duitse media melden echter dat de Berlijnse Alexanderplatz het waarschijnlijke doel van een aanslag was.

Gebruik van valse documenten

“Twee verdachten gebruikten in het verleden ‘Alias-persoonlijkheden’, dat wil zeggen, valse documenten”, zo zegt de Duitse politiewoordvoerder Stefan Redlich. Het gebruik van vervalste reisdocumenten zou “Typisch ISIS” zijn.

De politie in Duitsland heeft deze ochtend invallen gedaan in Berlijn, Nordrhein-Westfalen en Niedersachsen, zo werd vandaag al snel bekend. Daarbij werd duidelijk dat de hoofdverdachte via de ‘Balkanroute’ naar Duitsland zou zijn gekomen, met de migratiestroom mee.

Waakzaam blijven

De Berlijnse Senator voor binnenlandse zaken, Frank Henkel, zei dat waakzaamheid geboden blijft, meldt Die Zeit. Er is volgens hem een geïntegreerde aanpak nodig tegen Islamisten, zeker als het ISIS betreft. Hij wil nu eerst verder onderzoek afwachten, dat moet op basis van de in beslag genomen voorwerpen de precieze connecties van de verdachten duidelijk maken.

De politie is nog op zoek naar twee verdachte, waaronder een 26-jarige man uit Hannover. Hij zou volgens veiligheidsdiensten contacten met Belgische extremisten hebben, en ten minste een maal in Molenbeek zijn geweest. In Hannover werd eind vorig jaar nog een aanslag verijdeld, waarbij ook de voetbalwedstrijd Nederland-Duitsland, werd afgelast.