Buitenland

Duitse vicekanselier Godwint rechts-populistische partijen helemaal de moeder

05-02-2016 14:20

De taal die radicaal-rechtse groepen in Duitsland zoals Alternative für Deutschland bezigen, lijkt akelig veel op die van de nazi’s. Dat heeft de Duitse vicekanselier Sigmar Gabriel vrijdag gezegd.

De vicekanselier sprak vrijdag bij een evenement in Berlijn ter bevordering van de integratie van buitenlanders. “Diegenen die democratisch gekozen politici beschuldigen van verraad, die hen ‘partijen van het systeem noemen’ en journalisten dreigend uitmaken voor ‘liegende pers’, staan zeer dichtbij het taalgebruik van de vijanden van de democratie, de nazi’s van de jaren twintig en dertig”, aldus Gabriel.

Gabriel opperde afgelopen weekeinde al de leider van AfD in de gaten te laten houden door de binnenlandse veiligheidsdienst. Aanleiding voor die suggestie was een opmerking van Frauke Petry, die voorstelde de Duitse politie het recht te geven vuurwapens te gebruiken tegen illegale migranten.

De steun voor groepen zoals AfD is sinds het begin van de vluchtelingencrisis in Europa flink toegenomen. Volgens een peiling eerder deze week kan AfD inmiddels rekenen op de steun van 12 procent van het Duitse electoraat.

Anp