Weten & Tech

Twitterbaas: ‘Twitter is real-time’, geen ‘Facebookachtige’ timeline op komst

06-02-2016 22:44

Na eerdere berichten dat Twitter de timeline volgende week al zou veranderen naar een ‘Facebookachtige’ opzet, spreekt Twitter CEO Jack Dorsey dat nu zelf tegen. “We waren nooit van plan de timeline volgende week veranderen”, zegt hij nu op Twitter. Eerder vandaag bezwoer investeerder Chris Sacca al de ophef, door te zeggen dat hij dan wel niet bij Twitter werkt, maar zeker wist dat ze zoiets nooit zouden doen.

Algoritmen om te ordenen

Buzzfeed berichtte dat Twitter zou werken aan de lancering van een timeline die geordend werd met algoritmen, hetgeen Facebook ook doet. Daarmee zou het ‘newsy’ karakter van de dienst allicht verloren gaan. Dat karakter steunt op de live-berichten.

Dorsey laat verder weten dat Twitter van de ‘livestream’ houdt, en die alleen beter en relevanter wil maken. Twitter “kan helpen bij het leggen van connecties, gebaseerd op dynamische interesses, in plaats van een statische ‘social graph'”. Met dat laatste lijkt hij kritiek te leveren op de manier waarop Facebook interesses in kaart brengt.

Het blijft nu onduidelijk waar de eerste tests met een niet-chronologische timeline nu toe moeten lijden, maar het lijkt er op dat die in tegenstelling tot wat eerdere bronnen beweerden niet zo uitgerold gaat worden. Of dan toch in ieder geval niet “komende week al”. De uitspraken van Dorsey lijken er wel op te wijzen dat algoritmen op zoek gaan relevante context bij een blijvende ‘real-time‘ stroom aan Twitterberichten.