Nieuws

COC: ‘Als er niet snel iets gebeurt voor homo’s in azc’s, gaan er doden vallen’

07-02-2016 19:28

“Als er niet snel iets gebeurt voor homo’s in azc’s, gaan er doden vallen”, met die harde woorden waarschuwt Janneke van Maanen van COC Midden Gelderland beleidsmakers vandaag bij talkshow In Gelderland Live voor Omroep Gelderland. Eerder deze week pleitte Van Maanen al voor ‘safehouses’. Toen liet ze al weten dat homoseksuele asielzoekers en transgenders naar haar oordeel onder levensbedreigende omstandigheden in de opvangcentra moeten leven.

“Zoals het nu is, maken we ons grote zorgen, dat er gewoon echt dodelijke slachtoffers gaan vallen”. Volgens van Maanen worden zit er een stijgende lijn “in aantallen en agressie”.


 

VVD Tweede Kamerlid Hayke Veldman zegt in hetzelfde programma bij Omroep Gelderland dat safehouses geen oplossing zijn, dan “beloon je de daders”. Hij vindt dat er duidelijke consequenties moeten zijn voor de asielaanvraag, “als mensen zich op deze manier misdragen”.

Daarvoor zijn wel aangiftes nodig, veel homo-vluchtelingen hebben vanuit eigen land ene negatief beeld van de politie.

Bewerkt met scheermesjes

Van Maanen schetste van de week een beeld van de bedreigingen en het geweld. “Het gaat van ontlasting in bedden en het verbranden van kleding tot slaan en verkrachting. We horen dat de mesjes uit scheermesjes worden gehaald, om daar mensen mee te bewerken”. Volgens het COA was die voorstelling niet geheel juist, zij wilden toen alleen kwijt: “Er klinken nogal wat insinuaties uit het verhaal door die niet met feiten gestaafd kunnen worden”.