Buitenland

Duitse deelstaat Saksen: 43 procent allochtone misdaadverdachten afkomstig uit Noord-Afrika

08-02-2016 18:05

Van alle misdaadverdachten die van allochtone afkomst zijn in de Duitse deelstaat Saksen is maarliefst 43 procent afkomstig uit Noord-Afrika. Vooral Tunesiërs zijn vaak verdachte. 25 procent van verdachte immigranten is van Tunesische afkomst. Ook een groot gedeelte van de veelplegers is van Tunesische afkomst, terwijl maar vier procent van alle immigranten in Saksen uit Tunesië afkomstig is. Dit blijkt uit cijfers van de Saksische deelstaatminister van Binnenlandse Zaken Markus Ulbig (CDU).

Ulbig maakt zich zorgen en dringt aan op betere samenwerking tussen Justitie en Binnenlandse Zaken voor snellere uitzetting van criminele asielzoekers, met name asielzoekers uit Noord-Afrika. In Bild liet Ulbig optekenen dat “immigranten disproportioneel vaak betrokken zijn bij misdaden gericht tegen het leven”.

Opvallend genoeg lijken Syriërs nauwelijks voor te komen in de Saksische misdaadstatistieken. Ondanks de grote aantallen Syrische vluchtelingen in Saksen is slechts vijf procent van de verdachten van Syrische afkomst.

De landelijkse misdaadcijfers geven hetzelfde beeld als in Saksen. Volgens de baas van de federale Duitse politie komen immigranten die afkomstig zijn uit de Balkan en Noord-Afrika disproportioneel vaker voor in de misdaadcijfers. En net als in Saksen valt de afwezigheid van Syrische en Iraakse immigranten daarbij op.

Er zijn overigens nog geen officiële landelijke cijfers beschikbaar. Het Duitse ministerie van Binnenlandse Zaken publiceerde in november 2015 het laatste rapport daarover. Destijds was de hoeveelheid asielzoekers uit Noord-Afrikaanse landen nog niet zo hoog als nu en kwamen met name asielzoekers uit de balkanlanden hoog in de misdaadstatistieken terecht.