Het knettert tussen het COC en asielorganisatie COA

08-02-2016 21:00

LHBT-belangenorganisatie COC en het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) verschillen duidelijk van mening over wat adequate opvang van LHBT-asielzoekers inhoudt. Althans, het COC suggereert dat het COA te weinig doet.

Dreigen met doden

“Als er niet snel iets gebeurt voor homo’s in azc’s, gaan er doden vallen.” Dat zijn woorden van Janneke van Maanen van COC Midden Gelderland. Zij had 3 februari iets soortgelijks gezegd, maar waarschuwde zondag specifiek voor levensgevaar bij de talkshow In Gelderland Live. Navraag bij COC Nederland, de overkoepelende organisatie, leert dat het COC woorden van mevrouw Van Maanen onderschrijft. COC Nederland zegt, bij monde van woordvoerder Philip Tijsma, tegen TPO:

“Mevrouw Van Maanen heeft haar ernstige zorgen geuit over de situatie voor LHBT’s in noodopvang. Die hebben wij ook.”

“De situatie in de (nood)opvang is voor lesbiennes, homo’s, bi’s en transgenders (LHBT’s) in veel gevallen erg bedreigend. Zoals vanochtend bekend werd, vond één homoseksuele asielzoeker in de opvang in Heumensoord onlangs briefjes bij zijn bed met de tekst ‘kill gay’ en een ander – die al verschillende malen getreiterd was om zijn homoseksualiteit – trof een mes aan dat in zijn matras was gestoken. Dit zijn ernstige bedreigingen en het is niet uit te sluiten dat er op een gegeven moment een slachtoffer valt wanneer er nu niets gebeurt.”

“Als COC roepen we staatssecretaris Dijkhoff daarom dringend op om nú in actie te komen. Om waar mogelijk de daders aan te pakken én om direct veilige opvangplekken te creëren (safe houses) waar slachtoffers indien zij dat wensen terecht kunnen als ze zich niet meer veilig voelen in de reguliere opvang.”

‘COA-medewerkers verzaken’

Hoewel het COA en het COC geen geschiedenis hebben van onderlinge strijd en het COA zich uitdrukkelijk inzet voor de bescherming van LHBT-asielzoekers, is het COC hard in zijn oordeel over de manier waarop het COA omgaat met LHBT-asielzoekers:

“Sommige COA medewerkers doen hun best, anderen verzaken waar het gaat om het aanpakken van de problemen van LHBT’s in de noodopvang. De sleutel voor de oplossing ligt volgens ons bij staatssecretaris Dijkhoff. Hij moet er voor zorgen dat daders worden aangepakt en dat er op verschillende plekken in Nederland ‘safe houses’ komen voor LHBT asielzoekers die zich niet meer veilig voelen in de noodopvang. Er wordt nu al vier maanden over deze problematiek gesproken, en nog steeds zitten veel LHBT’s in dezelfde bedreigende omstandigheden. Daarvoor moet nú een oplossing komen.”

Het COA is verbaasd over de harde woorden van het COC. Woordvoerder Jan-Willem Anholts – bekend van – zegt tegen TPO:

“De kwalificaties over mijn collega’s is niet de toon die wij kennen van het COC. Als uitvoeringsorganisatie gaan wij niet mee in dit soort openbare debatten en zorgen ondertussen dat wij alles in het werk stellen voor een leefbare en veilige opvang van alle asielzoekers. Ik vermeld daarbij dat onze organisatie wel degelijk beschikt over beschermde opvanglocaties voor personen die voor hun eigen veiligheid tijdelijk elders moeten worden opgevangen. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor mogelijke slachtoffers van mensenhandel of huiselijk geweld.”