Buitenland

Nigeriaanse veiligheidsdienst arresteert ISIS-recruiter

09-02-2016 20:40

De Nigeriaanse binnenlandse veiligheidsdienst DSS/SSS heeft vorige maand een man opgepakt die dienst zou doen als ISIS-recruiter. De man, Abdussalam Enesi Yunusa, zou zelf willen vertrekken naar een ISIS-trainingskamp in Libië. Eenmaal gevangengenomen vertelde hij dat er al twee andere Nigerianen daar een training ontvangen, zo berichten verschillende Afrikaanse media, waaronder eNCA.

Yunusa zou volgens de SSS al op 17 januari zijn gearresteerd. Er werden die dag ook zeven andere personen opgepakt, zij worden er van verdacht lid te zijn van de Boko Haram splintergroep Ansaru. Boko Haram onderhoudt contacten met de terreurgroep sinds de leider, Abu Bakr Shekau, in 2015 trouw zwoer aan de leider van Islamitische Staat, Abu Bakr al-Baghdadi. Zij noemen zich sindsdien ISIS-West Afrika. Daarmee werd de Nigeriaanse terreurgroep in één klap opnieuw op de kaart gezet en werden ze van jihadistische outcast een tactisch interessante arm van ISIS.

Recruitment van jongeren voor ISIS

Abdussalam Yunusa werd gearresteerd nadat bij de veiligheidsdienst signalen binnen kwamen dat hij zich zou richten op kwetsbare jongeren, om hen te rekruteren voor ISIS. Een aantal dagen na zijn arrestatie werden volgens de SSS nog vijf andere mannen gearresteerd, “compleet met de hele familie, inclusief kinderen, om zich bij ISIS te voegen”. De veiligheidsdienst meldt dat er gedurende de hele maand nog verschillende terreur-verdachten zijn opgepakt, waaronder twee studenten die zich zouden voorbereiden op lone-wolf attacks.

Ondanks het feit dat de regering van Nigeria eind vorig jaar verklaarde dat Boko Haram ‘technisch verslagen’ was, vinden er nog geregeld aanslagen plaats die worden gelinkt aan de terreurgroep. Zij gebruiken vaak jonge tieners om zelfmoordaanslagen op markten en moskeeën te plegen.

Nog eind januari kwam het bericht van ruim 86 slachtoffers bij een andere aanval van Boko Haram. Er zou wild in het rond geschoten zijn, en huizen gingen in vlammen op. Daarbij zouden kinderen levend verbrand zijn, toen zij zich niet uit de voeten konden maken.