Achtergrond

Elektromagnetische straling, we gaan allemaal DOOD!!1!

10-02-2016 14:43

Pak oma haar magnetron af en gooi de smartphone van uw zoontje in de gracht: deze apparaten zijn uw dierbaren de godganse dag aan het bestralen en daarvan worden zij doodziek. Zulks moet blijken uit een alarmerend rapport dat vandaag via een persbericht onder onze aandacht wordt gebracht onder de kop ‘Smartphone en wifi kunnen mensen ziek maken’

“Te hoge blootstelling aan elektromagnetische velden (EMV) van mobiele en draadloze telefoons, wifi, elektrische apparaten, elektriciteitskabels en andere bronnen in huis en op openbare plekken kunnen diverse gezondheidsklachten, onvruchtbaarheid en zelfs kanker of Alzheimer veroorzaken. De beste manier om deze kwalen te behandelen en te voorkomen is de blootstelling aan EMV te verminderen, concludeert een internationale groep wetenschappers”, aldus het ronkende persbericht.

Paniek om smartphones

Oei oei oei dat klinkt niet best. Maar we kennen allemaal de beelden van Man Bijt Hond nog van gekkies die van hun galerijflat een met aluminiumfolie beklede anti-stralingsbunker hebben gebouwd, dus hoe serieus moeten we dit nemen? Heel serieus, want de conclusies zijn ‘gepubliceerd in het wetenschappelijk magazine ‘Reviews on Environmental Health‘ van de Duitse uitgever De Gruyter. De groep bestaat uit kankeronderzoekers, neurologen, biologen, milieuonderzoekers en ambtenaren van ministeries van gezondheid uit Duitsland, Zweden, Oostenrijk, de VS, Slowakije en Luxemburg.’

Paniek. Peeuw. Laten we oma’s magnetron en de smartphone van de kinderen voor de zekerheid eerst in beton gieten en dán pas in de gracht mieteren! Of wacht. We kunnen ook die publicatie wat nader bekijken.

Reactie Jan Willem Nienhuys, Stichting Skepsis

 

Jan Willem Nienhuys, bestuurslid van Stichting Skepsis, wat valt u op aan dit bericht?

“De Stichting Kennisplatform Elektromagnetische Straling schreef aan de regering: ‘Hiermee beogen wij onder meer eerlijke voorlichting te geven…’(Eindhovens Dagblad 29 juni 2013). Het ‘wij’ slaat op Van der Vleuten zelf, want hij is het enige bestuurslid (voorzitter, secretaris en penningmeester) van deze stichting. Zijn website verkondigt dat het aardmagnetisch veld ook straling is. Na zulke onzin hoef je al niet verder meer te lezen. Van der Vleuten denkt dat in ons lichaam communicatie gebeurt door elektromagnetische signalen, en dat door mensen geproduceerde velden dan als stoorzender werken. Welnu, dit is volslagen onzin uit een alternatieve droomwereld. Telefoongolven en magnetische velden kunnen ook DNA niet beschadigen, en dus geen kanker veroorzaken. Het is gewoon ongefundeerde bangmakerij.”

Oh. Maar voordat wij al onze apparatuur weer uit het beton bikken, die studie dan, in dat tijdschrift, van al die wetenschappers?

“Het genoemd blad heeft een zogenaamde impactfactor van 0,00 . Ik weet niet veel van impactfactors, maar British Medical Journal heeft een impactfactor van 17,445 en review-tijdschriften hebben vaak impactfactors van 50 en hoger. Ik geloof dat je wel kunt zeggen dat het om een volstrekt obscuur tijdschrift gaat. Dat het ‘peer reviewed‘ is, hoeft niet meer te betekenen dan dat artikelen vluchtig worden bekeken door medegelovigen.”

Cirkelredenering

Vluchtig, dat zou kunnen, blijkens de meegeleverde PDF is het werk op 1 oktober 2015 aangeleverd en was het twee weken later, 15 oktober 2015, al ‘reviewed’.

Nienhuys: “Het artikel begint met een opsomming van allerlei klachten die toenemen (mentale klachten, adhd, astma, etc.) en dan komt er plompverloren: ‘It is suspected that environmental conditions such as the increasing exposure of the population to electromagnetic fields…do play a causal role for EMF-related health effects.
De reviewer heeft kennelijk niet gevoeld dat hier een soort cirkelredenering staat, bijvoorbeeld.”

Bekijken wij op onze beurt vluchtig de lijst meewerkende wetenschappers, dan zien wij al meteen dat er eentje tussen zit die doet aan ‘holistic medicine’: Gerhard Hubmann: Center for Holistic Medicine “MEDICUS”, Vienna, Austria; and Wiener Internationale Akademie für Ganzheitsmedizin (GAMED), Vienna, Austria. Kijk aan, pure kwakzalverij.

De deskundigen

Amy Dean is van de American Academy of Environmental Medicine, Wichita, Kansas, USA, een door de American Board of Medical Specialties niet-erkende organisatie die bij de Amerikaanse anti-kwakzalverij-waakhond Quackwatch staat vermeld als ‘questionable’.

Olle Johansson van The Experimental Dermatology Unit, Department of Neuroscience, Karolinska Institute, Stockholm, dan? Een bekende anti-stralings-lobbyist wiens onderzoek hier nogal wordt gekraakt.

Dan hebben we de weledelgeleerde Claus Scheingraber: Working Group Electro-Biology (AEB), Munich, Germany; and Association for Environmental- and Human-Toxicology (DGUHT), Würzburg, Germany. Hij blijkt een elektrosmog-bezorgde tandarts, en de DGUHT is een actiegroep vermomd als medische belangenvereniging die zich onder andere ‘kritisch’ uitlaten over vaccinaties.

Het mobieltje moet wél in de gracht

Even bellen met Peter van der Vleuten van de Stichting Kennisplatform Elektromagnetische Straling, verzender van het persbericht. Hij is net onderweg naar een stralings-conferentie in Parijs. Geconfronteerd met de hierboven genoemde bezwaren over de legitimiteit van het onderzoek reageert hij resoluut: “Hier ga ik niet op in. Mensen die alleen maar zoeken naar dingen waar ze iets op aan te merken hebben, gerenommeerde wetenschappers onderuithalen, daar ga ik mijn tijd niet aan besteden.”

Nouja, een aantal wetenschappers uit het onderzoek zijn vooral bezig met alternatieve geneeskunde, die we kwakzalverij zouden kunnen noemen. En de publicatie zelf is ook niet echt invloedrijk, toch?

“Ja nou doe je net of alternatief niks voorstelt, of dat onzinnig is. Ik neem iedereen serieus. Er zijn tienduizenden wetenschappelijke berichten die bewijzen dat er biologische effecten zijn, je kan altijd wel iemand vinden die zegt dat er niks aan de hand is. Dit onderzoek bewijst wat ik al jaren van heel dichtbij meemaak, ik begeleid mensen die door straling compleet uitgevallen zijn.”

Dus die mobiele telefoon moet in de gracht?

“Ja, uiteindelijk wel. De overheid moet waarschuwen voor de risico’s, stralingsgevoeligheid is een waarheid als een koe. Mensen mogen het zelf weten, net als roken, maar in het openbaar en in overheidsgebouwen, ziekenhuizen, moeten mensen stralingsvrij kunnen komen, zoals we nu overal rookvrij kunnen komen.”

Het RIVM liet onderzoek doen en concludeert, ik citeer: “op basis van de huidige kennis geen eenduidig antwoord op de vraag of er een verband is tussen de effecten van de straling op de gezondheid van mensen.”

“Het RIVM neem ik niet serieus. Sommige mensen willen er niet aan, die heb je bij de overheid ook. Er zijn zo veel wetenschappers die met bewijs komen. Die allemaal proberen onderuit te halen is flauwekul, zonde om tijd aan te besteden.”

Wat moet de overheid nu doen, volgens u? Stralingsgevoeligheid, net als in Zweden, als geldige reden voor arbeidsongeschiktheid beschouwen?

“Ja, dat. En alle openbare gebouwen geschikt maken voor stralingsgevoeligen. Voorlichting geven over het gevaar van straling. Het is makkelijk te voorkomen, geen wifi meer en je telefoon niet tegen je lichaam aan houden scheelt al.”

Dankuwel voor dit telefoon(!!1!)gesprek.