Nieuws

Honderden raadsleden overwegen te stoppen door agressie

11-02-2016 09:14

Honderden gemeenteraadsleden overwegen te stoppen met hun werk, als gevolg van bedreigingen aan hun adres. Het totaal komt neet op 7 procent van de gemeenteraadsleden in Nederland. Nog eens 12 procent van de raadsleden twijfelt of zij na de verkiezingen beschikbaar zijn voor een nieuwe ambtsperiode.

Dit blijkt uit een enquĂȘte van de Nederlandse Vereniging van Raadsleden onder al haar leden. Zo’n 2600 gemeenteraadsleden (bijna een derde) hebben de vragenlijst ingevuld. Aanleiding voor het onderzoek waren de verhitte discussies de afgelopen maanden rond de vestiging van azc’s.

Social Media

Raadsleden kregen vooral te maken met bedreigingen via sociale media, maar het gebeurde ook face-to-face en via telefoon, e-mail of post. Maar liefst 40 procent van de ‘dreigende bejegeningen’ gebeurt in het gezicht van de raadsleden.

Raadsleden gaven aan dat er voor hen een grens is bereikt wanneer de bedreigingen invloed hebben op hun privĂ©situatie. “Als er bedreigingen aan mijn adres komen, kan ik dat wel aan, maar als het ook invloed heeft op mijn thuissituatie (vrouw en kinderen) zal ik direct stoppen”, aldus een gemeenteraadslid. Een ander raadslid geeft aan zich door de dreigementen “niet helemaal vrij te voelen om alles te zeggen”.

(ANP)