Achtergrond

Bonusquote: Nee maar! Realisme en pragmatisme van de asielindustrie

11-02-2016 19:34

Fatma Özgümüs (61), de directeur van het orgaan van 400 vluchtelingenorganisaties (VON) mag vandaag de Volkskrant Vier Uur GoedVolk-break volbabbelen. Meestal is dat gaapverwekkend gereutel van een C-lijst BN-er die een nieuw boekie te pluggen heeft, soms is het een podium voor duo-columnisten om in veilige omgeving gierend uit de bocht te vliegen tegen mensen die wél iets kunnen en heel, héél soms zegt iemand in de NieuwsBreak iets zinnigs. Dat nu lijkt er vandaag aan de hand.

Mevrouw Özgümüs, kom er maar in.

Over mega-AZC’s:

We moeten gaan erkennen dat de huidige aanpak, gericht op grootschalige opvang, nergens draagvlak heeft. Zonder steun in zo’n buurt, is er geen acceptatie van vluchtelingen en zijn ze ook niet veilig. De confrontatie met de bevolking moet stoppen.

Over AZC’s in dure, chique wijken:

Ik vraag mij vaak af, net als veel anderen, waarom daar geen grote azc’s worden gepland. Waarom steeds weer in een dorp of een wijk met grote problemen? Maar als je het aan de orde stelt, krijg je een vaag verhaal over de beschikbaarheid van grote lokaties. En het zou te duur zijn. Als je overgaat tot kleinschalige opvang, moet je het overal doen. Dus ook in Aerdenhout en Bloemendaal.

Over gelukzoekers:

Velen die naar Nederland komen, hebben geen recht om te worden toegelaten. In het belang van de échte vluchtelingen, moet de regering hierover transparant zijn. Dat ontbreekt nu. Onder de asielzoekers zijn ook veel Afghanen, Irakezen, Noord-Afrikanen en mensen uit Bangladesh. In Afghanistan is, om het overdreven te zeggen, geen jongeman meer te bekennen. Terwijl er ook genoeg veilige regio’s zijn in Afghanistan waar ze naartoe kunnen. Hetzelfde geldt voor Irak. Er zijn veel asielzoekers uit Noord-Irak, terwijl de autonome Koerdische regio van Irak veilig is. Al deze mensen zijn niet op de vlucht voor oorlog. Ze gebruiken Turkije als transit om Europa binnen te komen.

Nog eentje dan, over de dreiging tegen homo-asielzoekers:

Ik zeg: de wetgeving strikt toepassen. Geen vrijblijvende college over de Grondwet maar meteen bij de registratie wijzen op de straffen die in Nederland gelden als je zó ernstig in de fout gaat. En een verklaring laten tekenen dat je akkoord gaat. Je moet ze behandelen als iedere andere Nederlander die de wet overtreedt. Je legt zo de verantwoordelijkheid bij de dader. De rechter kan ze dan erop wijzen dat ze heel goed wisten wat ze deden.