Buitenland

Erdogan: Iran steunt ‘meedogenloze slachtingen’ in Syrië

11-02-2016 11:40

Strijdgroepen in Syrië die door Iran worden gesteund, plegen er “meedogenloze slachtingen”. Dit zei de Turkse president Recep Tayyip Erdogan donderdag. De Verenigde Naties moeten meer doen om etnische zuiveringen in Syrië te stoppen, aldus Erdogan.

Botsing met Rusland over veilige zones

Erdogan blijft erbij dat er veilige zones moeten worden afgedwongen in Syrië. Daar zouden de strijdende partijen niet mogen komen en zou niet mogen worden gebombardeerd. Er moeten volgens de Turkse president snel manieren worden gevonden om Syriërs in Syrië te houden. Rusland is fel tegenstander van ‘no-flyzones’ en speciale zones met buitenlandse troepen.

Het is volgens hem oneerlijk dat Turkije wordt gevraagd steeds meer te doen, terwijl de VN niets ondernemen. Het geduld van Turkije over de crisis in Syrië is op een gegeven moment op, waarschuwde Erdogan. Het kan zo ver komen dat Turkije deuren openzet voor migranten om door te reizen naar Europa. In Turkije zijn al 2,5 miljoen Syrische vluchtelingen. Erdogan vreest dat er door de laatste Russische luchtaanvallen nog 600.000 bij kunnen komen.

(ANP)