Buitenland

Extreemrechtse misdaden in Duitsland enorm toegenomen

11-02-2016 09:28

Het aantal extreemrechtse misdaden is in Duitsland sterk toegenomen. Veiligheidsdiensten hebben in 2015 13.846 delicten gemeld. Dat is meer dan 30 procent meer dan het jaar ervoor. Toen ging het om 10.541 extreemrechtse strafbare feiten.

Dat blijkt uit cijfers die politica van de partij die Linke en vicepresident van de Bondsdag, Petra Pau, heeft opgevraagd bij het ministerie van Binnenlandse Zaken. Het gaat om voorlopige cijfers.

Hoewel de resultaten van december bekend zijn, druppelen er vaak later nog nieuwe gevallen binnen.

Het aantal geweldmisdrijven is toegenomen. Vorig jaar zijn in totaal 921 incidenten gemeld, terwijl dat er in 2014 ‘maar’ 496 waren. In 2015 raakten 691 mensen gewond. In de meeste gevallen was vreemdelingenhaat het motief van de geweldsuitbarstingen.

De Duitse politie heeft donderdagochtend in Dortmund en in de deelstaat Nedersaksen invallen gedaan bij vermoedelijke rechts-extremisten. Aanleiding waren aanvallen op politieagenten door rechts-extremisten op oudejaarsavond.

Vijf woningen in Dortmund werden doorzocht, in de deelstaat Nedersaksen werden twee invallen uitgevoerd, zei een woordvoerder van de politie.

Agenten in Dortmund werden op oudejaarsavond door rechts-extremisten bekogeld met flessen en vuurwerk. Achttien personen werden toen gearresteerd en korte tijd vastgehouden.

Anp