Buitenland

Turkije valt door Koerden ingenomen Syrische basis aan

13-02-2016 17:42

Turkije zou volgens verschillende berichten beschietingen uitvoeren op een door Syrische Koerden ingenomen luchtmachtbasis in het noorden van Syrië. De basis Minnigh, ligt bij de plaats Manaq, in het noorden van de provincie Aleppo, deze was kort geleden door de Koerdische YPG strijders veroverd op Islamistische rebellen. Met de aanval bemoeit Turkije zich nu actiever met de positie van de Koerden in het conflict in Syrië, nadat het vorig jaar al doelen van Koerden inIrak bestookte.

Eerder vandaag zou de Turkse premier Ahmet Davutoglu al gezegd hebben aanvallen op door Koerden gehouden doelen in Syrië niet uit te sluiten.

Positie van Rusland

Tijdens de veiligheidsconferentie spraken de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken John Kerry en zijn Russische ambtsgenoten over de situatie in Syrië. De coalitielanden sloten in München onder leiding van de Verenigde Staten en Rusland een akkoord dat in een staakt-het-vuren en humanitaire toegang voor Syriërs moet voorzien.

Wel bekritiseerde Kerry de Russische bombardementen in het land. Die zouden voor het grootste gedeelte tegen volgens Kerry ‘legitieme oppositie’ gericht zijn. De Russische premier Medvedev beschuldigde Amerika er op zijn beurt weer van op ‘een nieuwe Koude Oorlog’ aan te sturen.

De bombardementen van NAVO-lid Turkije op de Koerdische oppositie in Syrië, in het Westen vooral gezien als een betrouwbaar en effectieve tegenkracht tegen ISIS, zal de situatie er voor de Amerikanen niet makkelijker op maken. Het blijft de vraag of deze Turkse acties de Russen en Amerikanen dan juist weer nader tot elkaar brengen.