Buitenland

Iraanse pelgrims met Zwitserse bemiddeling op bedevaart

14-02-2016 12:47

Zwitserland regelt voorlopig de overkomst van Iraanse pelgrims naar Saudi-Arabië. Dat zegt de Saudische minister van Buitenlandse Zaken. De Zwitserse bemiddeling is een uitkomst voor de vele Iraanse moslims die door de ruzie tussen Saudi-Arabië en Iran niet op bedevaart, de Hadj, naar de Saudische heilige plaatsen dreigden te kunnen.

Bijstand voor Iraniërs

Zwitserland heeft aangeboden Iraanse aspirant-pelgrims consulaire bijstand te verlenen en Saudi-Arabië heeft dat aanbod aanvaard, zei minister Adel al-Jubeir zondag. Aan verdere bemiddeling tussen zijn regering en die van Iran heeft Al-Jubeir naar eigen zeggen echter geen behoefte.

De sjiitische grootmacht Iran en zijn soennitische aartsrivaal Saudi-Arabië wedijveren om de macht in het Midden-Oosten en komen daardoor vaak tegenover elkaar te staan. Toen Saudi-Arabië begin dit jaar een sjiitische geestelijke terechtstelde, bestormden boze Iraniërs de Saudische ambassade in Teheran, die Riyad vervolgens sloot. Beide landen verbraken daarop alle onderlinge betrekkingen.

(ANP)