Buitenland

Verdachten oudejaarsavond Keulen zijn illegaal in Duitsland of hebben asielaanvraag gedaan

15-02-2016 17:14

De meeste verdachten van de massale aanrandingen tijdens oudejaarsavond in Keulen zijn van Noord-Afrikaanse afkomst en waren nog maar kort in Duitsland. Veel waren illegaal in Duitsland, sommigen hadden een asielaanvraag gedaan. Dit meldt de Keulse hoofdaanklager Ulrich Bremer, aldus @wol van de NOS.

Van de 73 verdachten die de politie nu in het oog heeft komen er 61 uit Noord-Afrika: 30 Marokkanen, 27 Algerijnen, drie Tunesiërs en een Libiër.

Op social media en gesubsidieerde opiniewebsites is de vraag wat een ‘vluchteling’ precies is al enige tijd een heet discussiepunt. Linkse gelijkhebbers vinden dat ‘het dus geen vluchtelingen waren zoals eerst werd vermeld maar de MSM durven dit nu niet te brengen‘ omdat in de Noord-Afrikaanse landen geen oorlog is en het daarom ‘slechts asielzoekers’ zijn. ‘Zie je wel dat het geen vluchtelingen waren, allemaal rechtse stemmingmakerij!’, aldus de VARA linkse scribenten.

Maar op rechts is men van mening dat illegalen en Noord-Afrikanen met of zonder asielaanvraagstatus wel degelijk vluchtelingen zijn en de zin ‘de verdachten zijn vluchtelingen’, die vrijwel direct na de aanrandingen klonk, wel degelijk klopt en de massale aanrandingen dus gewoon een vluchtelingenprobleem zijn.

Overigens is dit ‘debat’ vooral een typisch Nederlands ‘NIETUS!’ – ‘WELLUS!’ spelletje: in Duitsland maakt het niet zo veel uit of het nou strikt genomen ‘vluchtelingen’ zijn of ‘asielzoekers’. Dat het vooral daders van Noord-Afrikaanse afkomst waren en dat het aantal vluchtelingen/asielzoekers/instromers/medelanders* uit Noord-Afrika enorm toeneemt is al lang bekend.

Het debat in Duitsland gaat nu dan ook vooral over de vraag of vluchtelingen/asielzoekers/instromers/medelanders* uit Noord-Afrika teruggestuurd moeten worden, en zo ja hoe snel de wet kan worden aangepast om dit mogelijk te maken.

`
* = doorhalen wat niet in het policor straatje past