TPOok!

 
avatar
   
Buitenland

Zweedse politiecommissaris luidt noodklok, waarschuwt voor instorten rechtstaat

'In de voorsteden bepalen criminelen inmiddels de spelregels'

De Zweedse politiecommissaris in Stockholm, Lars Alvarsjö, heeft in een opiniestuk in Svenska Dgabladet gewaarschuwd voor het instorten van de Zweedse rechtstaat door de aanhoudende druk van vluchtelingen en terreurdreiging.

Volgens Alvarsjö moet de Zweedse politie te veel doen met te weinig mankracht. Hij zegt zeker 10.000 extra agenten nodig te hebben om het huidige aantal van 20.000 te versterken.

Vooral de extra druk door grenscontroles, beveiliging van evenementen tegen terreur en het in goede banen leiden van demonstraties kost de Zweedse politie veel extra werk.

Alvarsjö schrijf in zijn artikel dat:

“In veel Zweedse voorsteden de criminele bendes inmiddels de spelregels bepalen. Op deze plekken is het voor agenten inmiddels normaal om te worden bekogeld met stenen of molotovcocktails, te worden bedreigd of met andere vormen van geweld te worden geconfronteerd. Er is onlangs een handgranaat gegooid naar een politiewagen, brandweerlieden en ambulancemedewerkers die hun werk willen doen worden bedreigd en er vinden regelmatig vuurgevechten plaats tussen criminele bendes”.

 

Ook de rechtstaat zelf functioneert volgens de commissaris niet meer naar behoren:

“Het gaat om criminelen die een levenslange criminele carrière hebben en om buitenlandse criminelen die naar Zweden reizen om hier hun misdaden te plegen. Deze groepen lijken inmiddels immuun voor straf. Het OM kan de enorme hoeveelheid werk die deze criminelen oplevert niet meer aan. Inplaats van het oppakken en vastzetten van criminelen worden er steeds meer criminelen voorwaardelijk vrijgelaten of krijgen een belachelijk lage boete. Alleen in uitzonderlijke gevallen krijgen ze een gevangenisstraf terwijl de dader dan ook nog eens na tweederde van zijn straf te hebben uitgezeten vrij komt.

De gevangenisstatistieken spreken boekdelen: het aantal gevangenen is het laagste in tien jaar tijd. Rechters lijken alleen nog maar lager te willen straffen, zelfs als het gaat om terugkerende criminelen. Dit gecombineerd met hogere eisen voor wat als bewijs mag worden gezien en het veranderen van regels voor het aandragen van bewijs zorgt voor een inadequaat rechtssysteem dat zijn weerslag heeft op de maatschappij, zowel in kosten als in persoonlijk leed van de slachtoffers.”

 

 

 

 

 

   

Steun direct Bert Brussen

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken: (Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.