Buitenland

Duitse deelstaat Saksen steeds meer in greep van extreem-rechtse anti-vluchtelingen terreur

21-02-2016 19:00

De Oost-Duitse deelstaat Saksen wordt steeds meer een bolwerk van gewelddadig verzet tegen vluchtelingen. Zaterdagnacht brandde in Bautzen een voormalig hotel af, dat dienst moest gaan doen als asielzoekerscentrum, onder instemmend gejoel van (dronken) toeschouwers. Enkele jongens van rond de 20 hinderden de brandweer bij de bluswerkzaamheden. De politie gaat uit van brandstichting.

Vorige week zorgde de komst van een bus met asielzoekers in Clausnitz voor rumoer. De bus werd afgelopen donderdag door honderd agressieve (neonazi)-demonstranten belaagd met kreten als ‘Weg!’ en ‘Wir sind das volk!‘. Op video’s, die dit weekeinde op internet opdoken, is te zien hoe angstige vluchtelingen in tranen uitbreken.

Duitse politici zijn woedend op de demonstranten en op de politieleiding. Agenten trokken in Clausnitz met fysieke dwang enkele vluchtelingen uit de bus. Volgens de politiewoorvoerder zouden de asielzoekers de demonstranten hebben geprovoceerd door hen te filmen en door naar hen de middelvinger op te steken. Al eerder leidden gewelddadige incidenten rond azc’s in Saksen tot veel woede in Duitsland.