Buitenland

Hongarije houdt referendum over EU-vluchtelingenquota

24-02-2016 13:46

Hongarije gaat een nationaal referendum houden over de verplichte herverdeling van vluchtelingen in Europa. Het referendum moet gaan over de vraag of Hongarije moet instemmen met de vluchtelingenquota die de EU aan haar lidstaten wil opleggen, zo meldt ook persbureau AFP. Deze quota moeten voor een eerlijker verdeling van de vluchtelingen zorgen. In een ingelaste persconferentie zei de Hongaarse premier Viktor Orbán ondermeer dat “Degene die ‘Nee’ stemt bij het referendum ‘ja’ stemt voor de Hongaarse onafhankelijkheid”.

Hongaarse identiteit

De Hongaarse premier heeft zich altijd verzet tegen de opname van (veel) vluchtelingen door het land. Eerder zei hij zelfs expliciet “Wij zijn een christelijke natie”. Met daarmee de connotatie “en dat willen wij niet veranderen”.

Ook deze keer refereerde Orbán aan die identiteit, “De quota zouden de Hongaarse en Europese culturele, etnische, en religieuze landschap veranderen. De EU heeft het recht niet dat te doen”. In Hongarije leeft een sterk besef van een nationale identiteit, mede door het unieke taalgebied.

Eerder verklaarde Hongarije al luid “Geen enkele vluchteling terug te nemen” van Duitsland. “Los van wat uitzonderingen houdt niemand zich aan het akkoord”, zo zei de Hongaarse minister van Buitenlandse Zaken, Péter Szijjártó, daarbij in een toelichting op het akkoord van Dublin.