Buitenland

Paniek om Zika-virus mogelijk voorbarig, experts beschuldigen Brazilië van paniekzaaierij

25-02-2016 20:23

De paniek die is ontstaan over het door muggen overgebrachte Zika-virus is mogelijk voorbarig en onnodig. Braziliaanse medische wetenschappers bekritiseren de Braziliaanse overheid voor ‘paniekzaaierij’ en zeggen dat er geen bewijs is tussen het Zika-virus en de geboorteafwijkingen bij kinderen van met Zika besmette moeders. Dit meldt AP.

Volgens de wetenschappers zijn er nog altijd veel te weinig feiten beschikbaar om de huidige paniek mee te verantwoorden. Zo lijken de meeste geboorteafwijkingen vooral voor te komen in Brazilë terwijl ook in andere Zuid-Amerikaanse landen mensen besmet raken met het Zika-virus. Bovendien worden er conclusies getrokken uit overheidsrapporten waarvan bekend is dat ze niet kloppen.

‘Absoluut zeker’

De Braziliaanse minister van Volksgezondheid echter zegt ‘absoluut zeker’ te zijn van zijn zaak en blijft er bij dat het Zika-virus verantwoordelijk is voor de geboorteafwijkingen.

Ook de World Health Organisation en het Center for Diseases Control gaan er van uit dat het Zika-virus de boosdoener is en blijven zwangere vrouwen er voor waarschuwen.

Maar behalve de medische wetenschappers zijn er ook andere wetenschappers die zo hun twijfel hebben. Zo lijken er verregaande conclusies te zijn getrokken op basis van wel heel erg beperkt onderzoek en worden ‘kleinschalige onderzoekjes gebruikt als bewijs’.

Overheidscomplot

Een van de redenen voor de geboorteafwijkingen zou kunnen liggen in de leefomstandigheden in bepaalde arme Brazilliaanse wijken, omdat de gevallen van geboorte-afwijking daar het meest voorkomen.

Bovendien is het mogelijk dat de paniek rond het Zika-virus een oorsprong heeft in een soort van overheidscomplot: het komt de zittende impopulaire president Dilma Rousseff wel zo goed uit aangezien zij en haar regering worden geteisterd door corruptie en schandalen. Een zogenaamd slagvaardig optreden om een niet bestaande ziekte te bestrijden kan helpen met het herwinnen van kiezersvertrouwen.