Binnenland

Man die nep-bom neerlegde bij Pegida-demonstratie Amsterdam aangehouden

26-02-2016 14:31

Amsterdamse rechercheurs hebben op vrijdag een 43-jarige man aangehouden in verband met het achterlaten van een nepbom voor de Stopera op zaterdag 6 februari.  Dat meldt de Amsterdamse politie. De demonstratie van Pegida werd die dag ernstig gehinderd doordat een verdacht pakket dat bedrieglijk veel op een explosief leek op de demonstratielocatie voor het stadhuis was achtergelaten.

Aangehouden na camerabeelden

Een intensief onderzoek naar de plaatser van de nepbom volgde. Van de verdachte zijn in het kader van opsporingscommunicatie camerabeelden vrijgegeven. Op die beelden was hij fietsend en lopend te zien. De identiteit van de Amsterdamse verdachte is door tips en nader rechercheonderzoek achterhaald. Hij is vanochtend om 06.10 uur in zijn woning aangehouden. De politie heeft diverse gegevensdragers in beslag genomen en zal het onderzoek verder voortzetten.

Demonstraties liepen uit de hand

De demonstratie begin deze maand liep onder meer door de bommenlegger uit de hand. Vanwege het vermeende explosief kon Pegida niet demonstreren op de aangewezen plek. Vervolgens rukten linkse demonstranten op. De politie wist de twee groepen ternauwernood uit elkaar te houden.

Lees ook

Reportage – Demonstraties Pegida en Antifa: de provocatie komt van links