Binnenland

‘Nationale politie kraakt in zijn voegen’

27-02-2016 12:19

De nieuwe nationale politie is nog lang niet klaar en kraakt in zijn voegen. Dat zegt de aankomend korpschef Erik Akerboom in een vrijdagavond op de website van Trouw gepubliceerd interview. Zijn voorganger Gerard Bouman heeft een verre van compleet nieuwe organisatie achtergelaten en dat baart de nieuwe man zorgen. “Het omvormen van een grote organisatie doe je niet in een paar jaar. Ik zie een politiekorps dat kraakt en dat baart mij zorgen”, aldus Akerboom.

De reorganisatie is een complexe operatie, zeker omdat de politie niet dicht kan en er nieuwe taken bij zijn gekomen. “Je kunt als politie niet de deuren een tijdje sluiten totdat de zaak is opgelost. Het werk gaat door, en hoe. Afgelopen jaren is de politie geconfronteerd met twee ontwikkelingen die een enorm beroep op ons doen: de terroristische dreiging én de toestroom van vluchtelingen.”

Dit trekt volgens de korpschef die op 1 maart aantreedt een zware wissel op de organisatie. “De politie kreeg hiermee te maken in een periode van financiële tekorten. Die krapte verdraagt zich niet met de de werklast.”

Onderzocht wordt hoe er meer geld bij kan. “Ik vraag me af of de politie zonder extra geld kan blijven doen wat ze nu doet. Om over innoveren nog maar niet te spreken.”

Akerboom wil politiemensen weer meer ruimte geven. Veel taken zijn gecentraliseerd, maar op straat moeten dienders hun eigen keuzes kunnen maken.

Anp