Reportage

Repo: vreedzame Pegida-demo, geweld tegen de pers door Antifa

27-02-2016 18:35

De herkansing van de Pegida-demonstratie die op 6 februari jongstleden dramatisch uit de hand liep, begon een stuk georganiseerder dan de vorige keer. Er was ditmaal geen bommelding op de toegewezen lokatie en ook stond er aan weerskanten van het plein voor de Stopera niet alleen een dubbele rij politieagenten, maar ook een rij bereden politie om de confrontatie tussen Pegida en Antifa te voorkomen.

Laatstgenoemde beweging verzamelde zich aan de overzijde van de Amstel alwaar zij trachtten met getoeter en gescandeer de toespraken van Pegida te overstemmen.

Opgepakt om een hakenkruis in een vuilnisbak

Dit lukte niet, want vandaag was Pegida wél in de gelegenheid om een podium op te bouwen en versterkers te gebruiken. De gimmick du jour was natuurlijk de #varkensmuts, een attribuut dat de politie te Ede onbedoeld tot hét symbool van de Pegida-beweging maakte toen zij voorman Edwin Wagensveld oppakten omdat hij er eentje droeg.

Wagensveld kon alweer het einde van de demo niet in vrijheid meemaken: hij toonde ondanks een verbod van de politie het Pegida-logo, waarin een ISIS-logo, een swastika en een Antifa-symbool in een prullenbak worden gegooid. En een hakenkruis tonen mag klaarblijkelijk ook in die context niet, Wagensveld werd opgepakt en afgevoerd. De agenten belast met dit klusje worden uitgemaakt voor volksverraders.

De rust keert opvallend snel weer. Er worden snoepjes uitgedeeld in de vorm van varkenskopjes, en er start een landelijke actie van Pegida rond vrouwenrechten, zo horen wij: No islam, just Freedom. Er worden flyers van verspreid.

“Onze negerzoen moest van naam veranderen, want dat was racistisch. Maar jodenkoeken dan?” is een vraagstuk dat aan bod komt in de speech van een mevrouw. Maar er is ook optimisme. “Wij hebben met Pegida Nederland een hechte groep geformuleerd,” zegt zij, “die enkelt maar blijft groeien.” Wel vreest zij de toekomstige gedwongen uithuwelijking en hoofddoekplicht voor onze dochters. Ook Raffie Chohan, die eerder onderwerp was van justitieel onderzoek naar aanleiding van een speech op een Pegida-bijeenkomst, houdt een toespraak. Een kalme, nette speech deze keer.

[jwplayer mediaid=”2315343″]

Antifa toch weer gewelddadig

Aan de overkant blijven de tegendemonstranten zich roeren, als de speeches afgelopen zijn gaan Pegidademonstranten op de steiger tegenover de tegenpartij staan met hun spandoeken. De zon schijnt, de sfeer is gemoedelijk te noemen en de politie heeft de situatie met de tegendemonstranten in de hand. Helaas is het met het oog op de veiligheid wel nodig om de Pegida-aanhangers met bussen af te voeren na afloop van de demo, Antifa is niet van zins ze zomaar te laten passeren.

Net als ik, wandelend naar huis, bedenk dat het eindelijk gelukt is om Pegida achter een enorme politiemacht vreedzaam te laten demonstreren, krijg ik het bericht dat een Powned-verslaggeefster en -cameraman zijn aangevallen door een antifa-tegendemonstrant. Extreem-links weigerde de persvrijheid te respecteren en eiste eerst het vertrek van Powned’s Charlotte, daarna werd zij geslagen en werd de camera met verf besmeurd. Wederom een flinke smet op de dag en wederom kwam het geweld niet van de Pegida-aanhangers.