Buitenland

Demonstranten vallen politie aan bij ontruiming ‘Kamp Jungle’ in Calais

29-02-2016 16:46

De Franse politie is maandag bij de ontruiming van het migrantenkamp Jungle bij Calais slaags geraakt met migranten en betogers. Een groep van 150 tot 200 mensen probeerde de ontruiming van het kamp te voorkomen en bekogelde de agenten met stenen. De politie zette op haar beurt traangas in.

Alternatief containerkamp ingericht

De politie arriveerde eerder op de dag met 55 voertuigen bij de ‘jungle’ om een deel ervan te ontruimen. De politie heeft de bewoners in het zuidelijke deel van de kampementen gezegd te vertrekken, bijvoorbeeld naar de opvang die voor hen in de vorm van een containerkamp is opgezet. Slopers verwijderen de tenten en hutten.

De ontruiming van de krottenwijk zou een week geleden beginnen, maar liep vertraging op door klachten van migranten en verenigingen tegen het besluit tot ontruiming. De rechter in Lille wees die bezwaren donderdag af.

3000 mensen

Met de jungle worden de provisorische nederzettingen bedoeld van migranten die via Calais naar Engeland willen gaan. Aan het begin van de dag werd al een aanhouding verricht. De verdachte probeerde een groep die de ontruiming uitvoerde het werk te belemmeren.

Het kan enige tijd duren voor alle onderkomens en afval van het terrein van circa 100 bij 100 meter is verwijderd. In de krottenwijk wonen naar schatting 3000 mensen.

Lees ook

Repost – Karskens terug in Calais: afval, modder en agressie

ANP