Binnenland

Witmarsum: bewoners houden enquete, gemeente goochelt met aantallen asielzoekers

29-02-2016 17:25

Eerder deze maand schetsten wij u de situatie in Witmarsum, een klein Fries dorp nabij Sneek dat 1700 inwoners telt. Het plan was om er in een oud, leegstaand klooster 300 asielzoekers te vestigen. Daarvoor moet het klooster, gelegen naast de katholieke kerk in het dorp, worden opgeknapt en ook zal er een extra bijgebouw moeten komen van minimaal twee verdiepingen hoog. Het beoogde terrein grenst aan de ene kant aan een Katholieke begraafplaats, een parkeerplaats en supermarkt, en aan de andere zijde aan de achtertuinen van de dorpsbewoners.

Omwonenden waren niet tevreden met deze plannen en zij kwamen dan ook in verzet. De informatie-avond was veel te druk bezocht, mensen moesten buiten blijven wachten en de avond werd uiteindelijk in twee ‘ploegendiensten’ gehouden.

Dorpsbelang Witmarsum postte op 23 februari op haar Facebookpagina:

Vrijdag 19 februari vroeg Dorpsbelang Witmarsum per brief aan de gemeente Súdwest-Fryslân om tot 28 maart de tijd te krijgen om een enquête te houden onder alle inwoners van Witmarsum.

Dinsdagochtend kreeg Dorpsbelang daarop antwoord van het college van B&W: voor 28 maart neemt de gemeente zeker geen besluit over een AZC in Witmarsum. De uitkomsten van de enquête worden dus meegenomen in de besluitvorming. Wanneer de gemeente uiteindelijk een besluit neemt, is nog niet bekend.

Maandagavond hebben vertegenwoordigers van Dorpsbelang, de omwonenden, de ondernemers en de groep inspraak burgers Witmarsum een overleg gehad met burgemeester Apotheker. In dat overleg gaf Apotheker aan dinsdagochtend 23 februari zijn best te doen om het hele college mee te krijgen om voor 28 maart geen beslissing te nemen. Dat is hem gelukt.
Het comité en burgemeester blijven nauw contact houden over hoe het nu verder gaat met een mogelijk AZC in het dorp.

Dorpsbelang en het comité gaan nu een enquête opstellen. Die enquête verspreiden we huis-aan-huis. Een paar dagen later halen we de ingevulde enquêtes ook weer op. Op welke dagen in maart het verspreiden en ophalen gaat gebeuren, kunnen we nu nog niet zeggen. Zodra de data zijn vastgesteld, maken we die bekend.

Een mooi voorbeeld van #kominverzet dus, op een democratische, geweldloze manier.

Minder asielzoekers, vertrouwen niet hersteld

Op 25 februari was er opeens nieuws: er komen geen 300, maar ‘slechts’ 200 asielzoekers in het dorp. Volgens dit nieuwsbericht kwam het COA terug van het aantal van 300 omdat in Sneek, dezelfde gemeente als Witmarsum, al plek is voor 600 man. Het vertrouwen in de gemeenteraad is hiermee niet hersteld, zo blijkt bij navraag.

Een dorpsbewoner laat weten aan ThePostOnline: “Het is een hele wonderlijke constructie lijkt mij zo. De heer Wolthof (COA Unitmanager Noord, TPO) zei op de infobijeenkomst nog heel nadrukkelijk dat het er 300 of niets zou worden. ‘300 is ons absolute minimum, voor minder doen we het niet’. Minder dan 300 is financieel niet haalbaar, zeiden ze, je kunt toch niet even optellen en aftrekken met mensen en zo opeens wel financieel uitkomen? Ik vind dit maar een vuil spel, wij als inwoners hebben vooral gezegd maximaal 100 asielzoekers, uiterlijk misschien 150.” Eerder in de vroege jaren 2000 waren er tussen de 100 en 150 asielzoekers in het dorp gevestigd.

De Witmarsumer vervolgt: “Het lijkt me dat er in het klooster nooit plek is voor 200 mensen, dus dat gebouw dat bijgebouwd zou moeten worden zal er alsnog komen. Dat plan van Sneek ligt al lang op tafel en is goedgekeurd, dus ze hadden deze optie al lang kunnen bedenken. Of misschien is dit plan al achter de hand gehouden. Vooraf wilde het COA al 450, de gemeente zei toen wij vinden 300 acceptabel, en nu weer verlagen. Tactiek. Deze verrassing konden ze blijkbaar nog even uit de hoge hoed toveren, wonderlijk.”

“Ik ben doordat ze nu opeens 200 willen erg boos, ze hebben ons voorgelogen. Hayo Apotheker zegt verder in de krant dat het COA bij uitzondering de unieke constructie accepteert van 600 asielzoekers in Sneek en dan ‘maar’ 200 in Witmarsum, met huisvesting van 800 voldoet de gemeente aan haar maatschappelijke verplichting. Dat plan van Sneek is al lang klaar, het is niet zo dat zij opeens 100 meer opnemen en wij er 100 minder krijgen.”

Alternatief terrein

“Ook stond in de krant dat Gerke Boersma, lang eigenaar geweest van camping Mounewetter in het dorp, zijn terrein beschikbaar had gesteld aan het COA. Hij is een aantal jaren geleden een recreatiepark begonnen aan de rand van het dorp, waar een aantal huizen staan, en een short golfbaan is aangelegd, en daar is veel in geïnvesteerd. Helaas kwam toen opeens de financiële crisis waardoor alles stil kwam te liggen. En nu nog steeds. Maar dat zou wel betere locatie zijn, niet dicht bij bewoning en toch ook niet ver van bijvoorbeeld de supermarkt. Het COA is niet op dit aanbod ingegaan.”

Dan is er nog het beoogde terrein bij de kerk. De leden van de parochie zijn boos over de verkoop van de kerk naast het klooster aan projectontwikkelaar Genee, die al eigenaar is van het klooster en omringende grond. Ook het kerkbestuur heeft de informatievoorziening aan de dorpelingen en de parochianen niet bijster handig aangepakt. Naar het zich laat aanzien zal er hoe dan ook op het, nu leegstaande, terrein van projectontwikkelaar Genee flink gerenoveerd en bijgebouwd moeten worden. De Witmarsumers maken zich op voor een enquete, en het COA en de het gemeentebestuur schuiven met aantallen.

Wordt vervolgd.