Buitenland

Raqqa is Being Slaughtered Silently: Wij blijven bij ons verhaal over Nederlandse ISIS-strijders

01-03-2016 14:31

Het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten (SOHR) heeft het bij het verkeerde eind wanneer het zegt dat er geen Nederlandse ISIS-strijders zijn geëxecuteerd door ISIS. Dat zegt Abou Mohammed van Raqqa is Being Slaughtered Silently (RBSS) dinsdag tegen ThePostOnline. De actiegroep meldde maandag dat de omgebrachte Nederlanders deel uitmaakten van een groep van 75 Nederlandse jihadisten van oorspronkelijk Marokkaanse komaf. Volgens Mohammed controleert RBSS ‘haar berichten immer op basis van verschillende bronnen en brengt deze dan pas naar buiten’.

De volledige verklaring van RBSS over de executies

“Nederlandse strijders van ISIS hebben zich gevormd tot een speciale eenheid vanwege hun aantal en omdat het Nederlanders zijn van Marokkaanse afkomst. Het gaat om bijna 75 strijders. Ze hebben zich gevestigd in de streek van de paardenclub bij de stad Raqqa. Ze leefden daar nogal geïsoleerd van hun omgeving. Ze voerden de bevelen van het ISIS leiderschap uit hoewel er wel wat gevoeligheden waren en irritaties tussen hen en de Irakese leiding

Een maand geleden werd de situatie ernstiger toen een patrouille van het bureau bij het elektriciteitsstation (het nieuwe hoofdkwartier van de veiligheidsdienst die verbonden is met Punt 11) richting de paardenclub ging waarin strijders van de Nederlandse compagnie gelegen waren. Ze arresteerden een van hen voor ondervraging. Omdat hij van zins zou zijn geweest om te vluchten omdat hij nog maar minderjarig is en hij wilde vluchten, aldus een reporter van RBSS.

ISIS keerde nog een keer terug en arresteerde twee anderen en de erop volgende dag werd een van de strijders gedood door de interne veiligheidsdienst van ISIS als gevolg van slaag die hij gekregen had tijdens de ondervragingen. Zijn Nederlandse kameraden raakten op de hoogte hiervan en zij togen naar het bureau dat bij Punt 11 (bureau veiligheidsdienst ISIS, JJdR) hoort en dat gelegen is achter het elektriciteitsstation en daar laaide het conflict op en vonden er vuurgevechten plaats tussen hen en tussen verantwoordelijken van het bureau die geleid worden door Irakezen, (dit alles) om reden van de dood van hun makker. Dat leidde er weer toe dat er een conflict ontstond en de leiding van ISIS in Raqqa zich bezig moest houden met de kwestie dat de Irakese leiding zich arrogant zou gedragen ten opzichte van de Europeanen en hen zou benadelen ten opzichte van de Irakese strijders.

De volgende dag ging Abou Labieb, vertegenwoordiger van de wali (gouverneur) van Raqqa naar de paardenclub, om de Nederlanders te ontmoeten en het conflict op te lossen. Hij was nog niet aangekomen of de Nederlanders doodden hem uit wraak voor de dood van hun vriend. Strijders van de compagnie wilden niet zeggen wie hem gedood had.

De ISIS-leiding in Raqqa stelde de hoogste leiding van ISIS in Irak op de hoogte van het ontstaan van fitna (onderlinge strijd) tussen de Europese emigranten en de Irakese leiding in Raqqa. En het leiderschap deed bevel uitgaan hen allen te arresteren en onderzoek te doen wie van hen de moordenaar was. En hen allen verantwoordelijk te houden voor de desintegratie van de organisatie, het overtreden van de regels, het zich afzetten tegen de organisatie en corruptie.

Direct daarna kwam het apparaat van de veiligheidsdiensten in actie met een aantal wagens en togen ze richten de paardenclub waar de Europese strijders verblijf houden. Ze probeerden de club te bestormen om hen te arresteren ware het niet dat een aantal van hen reageerden en het vuur openden waardoor er een aantal gewonden aan beide zijden viel. Toen trokken de veiligheidsdiensten naar binnen en arresteerden zij de Nederlandse compagnie die uit 75 elementen bestaat en leidden zij hen naar de gevangenis van Ma’adin en Raqqa. In de middag van vrijdag 26 februari executeerde ISIS 8 Nederlanders in de gevangenis van Ma’adin. Deze werden daarna begraven in de bergen in de streek van al Djarfa nadat ze hen beschuldigd had van het overtreden van de regels en agitatie tegen de organisatie.”

Nederlandse vertaling door Jan Jaap de Ruiter van de Arabische persverklaring van Raqqa is Being Slaughtered Silently betreffende de dood van 8 Nederlandse jihadisten.