Nieuws

D66 royeert folderende Hachchi zonder ‘goed verhaal’

03-03-2016 08:29

D66-partijvoorzitter Letty Demmers heeft “via email” contact gehad met de halsoverkop naar Amerika vertrokken Wassila Hachchi. Komt ze niet met een goed verhaal over hoe ze week aan de bak denkt te komen en waarom ze teert op wachtgeld, 6800 euro in de maand, dan wordt ze geroyeerd als lid. Volgens Demmers werkt Hachchi “constructief mee”, maar blijft ze vaag over het wachtgeld, zo meldt De Telegraaf.

De partij is duidelijk niet blij met het plotselinge vertrek van Hachchi, die naar eigen zeggen bij het campagneteam van Hillary Clinton ging werken. Veel meer dan een veredelde folderklus lijkt er vooralsnog niet in te zitten, moet ook de D66-voorzitter constateren. Daar krijgt ze overigens ook een vergoeding voor vanuit het campagneteam, zo laat Demmers verder tegenover De Telegraaf weten.

Best betaalde Clinton folderaar

Na haar vertrek zou Hachchi eerst gemeld hebben geen aanspraak te willen maken op wachtgeld. Dat wachtgeld levert haar nu 6800 euro in de maand op, omdat ze slechts aan de slag is als folderaar, zo rekenden het AD en De Telegraaf vorige maand voor.

Het plotselinge vertrek, en haar verklaring kwam het oud-Tweede Kamerlid op veel kritiek en vragen te staan. Zomaar aan de slag in Amerika, dat kon toch helemaal niet? Chris Aalberts, op pad voor ThePostOnline, constateerde ook dat D66 danig in de maag zat met de door de belastingbetaler gefinancierde Clintonfolderaar.

Minister Plasterk (PvdA) van binnenlandse zaken zei over de zaak tegenover de Telegraaf: “Ik vind dat een Kamerlid de morele plicht heeft om zich te verantwoorden”. Ook de Kamervoorzitter, Khadija Arib, liet zich al eerder in gelijke termen als Plasterk over de kwestie uit.