Buitenland

IS-commandant Abu Omar al-Shishani niet dood maar zwaargewond

10-03-2016 09:23

De militaire commandant van Islamitische Staat, Abu Omar al-Shishani, is bij een Amerikaanse luchtaanval niet gedood, maar zwaargewond geraakt. Dat meldt het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten donderdag.

Volgens Amerikaanse bronnen was ‘Omar de Tsjetsjeen’, die door het Pentagon als ‘minister van Oorlog’ van IS wordt gezien, waarschijnlijk omgekomen bij een recente aanval in de omgeving van de Syrische plaats al-Shadadi. Rami Abdulrahman van het Observatorium zegt echter dat hij zwaargewond is overgebracht naar de hoofdbasis van IS in de stad Raqqa.

De rossige al-Shishani, geboren in 1986 in Georgië dat toen nog deel uitmaakte van de Sovjet-Unie, geldt als een van de belangrijkste militaire adviseurs van IS-leider Abu Bakr al-Baghdadi. Volgens de Amerikaanse bronnen werd hij naar al-Shahadi gestuurd na een reeks nederlagen van IS-strijders tegen Arabische en Koerdische troepen.

Het in Groot-Brittannië gevestigde Syrische Observatorium voor de Mensenrechten verzamelt informatie van alle partijen in het conflict. De informatie is moeilijk te verifiëren. Dit was niet de eerste keer dat al-Shishani werd doodverklaard. Meer achtergrond over de door Amerikanen getrainde terrorist vindt u hier.

(ANP/TPO)