Binnenland

Sexbierums tuig martelde lijk bruinvis, vis in kwestie waarschijnlijk daarvoor al overleden

11-03-2016 10:13

Zinnen die nog nooit in de geschiedenis van de mensheid zijn geformuleerd: Vijf jongens hebben vorige maand in het Friese Sexbierum gesold met een dode bruinvis. Dat blijkt uit onderzoek van de politie.

De vondst van het dier op de dijk zorgde voor veel ophef. Na een actie van de politie en meldingen bij Meld Misdaad Anoniem meldden drie tieners van zeventien, een van achttien en een jongen van 21 zich bij het politiebureau. Mogelijk is er nog een zesde verdachte.

Ze hadden het dier meegesleept achter een auto. Het was aanvankelijk onduidelijk of de bruinvis op dat moment nog leefde. Uit sectie bij de Universiteit van Utrecht bleek dat het dier niet gezond was en waarschijnlijk was de bruinvis al overleden toen de jongens het dier aantroffen. Toen ze het uit het water trokken, raakte de kop van de romp los. Toen ze de bruinvis achter de auto sleepten, kwamen de ingewanden en een foetus naar buiten.

De jongens schrokken hier zo van dat ze ervandoor gingen. Ze verklaarden tegen de politie dat het een ondoordachte actie was geweest. De politie en het Openbaar Ministerie zoeken nog naar een passende straf.

Privacy disclaimer: de afgebeelde bruinvis is niet de bruinvis in kwestie. Het is nog niet bekend of de dode bruinvis ook een naam krijgt en of er een stille tocht komt.

(ANP/TPO)