Achtergrond

UvA zwicht voor millennialgedram: vijf stilteruimtes

11-03-2016 11:04

Wie in de millennial safe space wat ooit de Universiteit van Amsterdam was, eens lekker een potje wil bidden, kan vanaf 1 april terecht in één van de maar liefst vijf stilteruimtes die de kapotgepolicorde onderwijsinstelling gaat inrichten.

Gezien de datum houden wij enige hoop dat het een grapje betreft en dat het bestuur van de UvA op de Grote Dag geen stilteruimtes, maar discussiezalen en debatpodia zal openen, onder het jennen van “1 april, in het debat is het nooit stil! En oja, kikker. In je bil.” Maarja, humor en linkse universiteiten, wij steken ons hand er niet voor in het vuur.

Is dat erg dan, stilteruimtes aan een seculiere universiteit? Ja, dat is erg. Want het zijn gebedsruimtes, ‘stilteruimte’ is een frame, een eufemisme om het tornen aan principes pijnlozer te laten verlopen. Een instituut van kennis en wetenschap dat buigt voor de terreur van vernielzuchtige (zes ton) bezetters teneinde het babbelen met Opperwezens te faciliteren, sja. Ook niet erg respectvol voor mensen die bewust een seculiere universiteit hebben uitgezocht, maargoed, dat soort belangen hoef je in de policorbubbel dan weer géén rekening mee te houden, heel gek.

Enfin, heel fijn dat deze verworvenheid nu een feit lijkt te gaan worden, stilte is echt het beste dat de academie kan gebruiken op dit moment. Stilte, en respect voor religie. Want kennis, rumoer, debat, felle discussie, ratio boven respect, dat is maar kwetsend voor de gepamperde bellenblaasgeneratie.