Buitenland

Policorwatch Vlaanderen: jaloerse dikke vrouwen zijn NIET dik of jaloers

14-03-2016 11:20

OPHEF in Zuiderburië. Om de reclame van een sportschool. De reclame gaat, terecht, uit van de feiten dat dik zijn gelijk staat aan ongezond en on-fit zijn, en dat vrouwen jaloers zijn op mooiere vrouwen. Maarja, deze waarheden zijn te kwetsend naar de zin van de Jury voor Ethische Praktijken inzake Reclame (JEP), de Vlaamse equivalent van onze Reclame Code Commissie, dus of de sportschool even wil ophouden met het inspelen op de, ik herhaal, FEITEN dat overgewicht ongezond is en dat vrouwen altijd jaloers zijn op mooiere vrouwen.

De Leuvense schepen (wethouder, AN) voor Gelijke Kansen Denise Vandevoort (SP.A) stelt dat deze uiting inderdaad ‘denigrerend’ is voor vrouwen en dat gezond en mager zijn geen synoniemen van elkaar zijn. Ehm nee, het zijn geen synoniemen maar, heel rot, die feiten alsmaar, mager zijn is wel gezonder dan dik zijn. En dat mag dus niet benadrukt worden in een reclame voor een sportschool.

Goed, dan nu weer drammen dat alle maatjes (let op het verkleinwoord dat men in deze context altijd gebruikt) mooi en gezond en goed zijn, ondanks de bewezen gezondheidsrisico’s van overgewicht. En jengelen over innerlijke schoonheid en objectificatie en het schoonheidsideaal en de size zero terreur van de modebranche, iets waar je knappe vrouwen nou echt nooit over hoort maar dat is toeval natuurlijk.