Opinie

Vluchtelingen helpen kan alleen als eerst het asieltoerisme wordt gestopt

14-03-2016 22:11

Duitsland bereidt zich voor op het instorten van de verzorgingsstaat, Zweden op het instorten van de rechtsstaat en Noorwegen staat klaar om de grenzen dicht te gooien als Zweden valt. Schengen bestaat alleen nog maar op papier, en volgens EU-Commissaris Dimitris Avramopoulos van Migratie zou de hele Europese Unie zelfs uiterlijk 6 maart bezwijken. (Hij heeft helaas geen gelijk gekregen). Terwijl steeds meer Nederlanders de grenzen willen sluiten is de politiek alleen maar op zoek naar manieren om asielzoekers actief hiernaartoe te halen. Voorlopig worden die plannen steeds ook weer afgeschoten, soms zelfs door de partij die ze verzint. Een concrete aanpak om de instroom van asielzoekers terug te brengen blijft uit.

Pijn is onvermijdelijk?

De indruk wordt gewekt dat pijn lijden onvermijdelijk is in de Europese asielzoekerschaos, maar dat is niet juist. Alleen moet er beleid worden gemaakt dat niet is gebaseerd op emotie of afgedwongen door achterhaalde internationale verdragen – er moet zakelijk worden nagedacht over het belang van Nederland. Een groot probleem daarbij is dat de overheid niet in staat is de echte vluchtelingen te onderscheiden van gelukszoekers die meeliften op de tragische omstandigheden van hen die daadwerkelijk proberen te ontsnappen aan oorlog en vervolging.

Wie de vluchtelingen een warm hart toedraagt zou er juist zijn prioriteit van moeten maken die gelukszoekers eruit te pikken, want er is niemand die het draagvlak voor de komst van azc’s en immigranten zo ondergraaft als zij.

Grenzen

Het onderscheid tussen asielzoekers en vluchtelingen wordt echter veel te weinig gemaakt in zowel politiek als media, en door zowel links als rechts. Daardoor is enige discussie al op voorhand gedoemdte verzanden in misverstanden en semantiek. Intussen blijven de mensenhandelaren in Noord Afrika cashen voor elke asielzoeker die heelhuids in Europa aankomt. Over die handelaren horen we in tegenstelling tot het begin van de asielzoekerscrisis ineens niets meer.

Het sluiten van de grenzen is essentieel om de problematiek overzichtelijk te houden, maar het is helemaal niet nodig om het reizen van en naar onze buurlanden moeilijk te maken voor de transportsector, toeristen of andere burgers – zolang er een doortastend beleid is om de (illegale) immigratie aan te pakken. Het belangrijkste daarbij is: maak duidelijk dat hier niets te halen is. Laat asielzoekers alleen toe op basis van een puntensysteem of volgens een green card model.

Klinkt ingewikkeld? Is het niet, het hoeft alleen maar gekopieerd te worden van landen als Canada, de VS of Australië. Kort gezegd: een immigrant moet aantoonbaar baan- en / of bestaanszekerheid hebben in ons land, kan geen aanspraak doen op sociale voorzieningen en kan pas na enkele jaren als volwaardig lid van de samenleving het staatsburgerschap verkrijgen. Criminelen, illegale immigranten (zonder papieren, of zij die met leugens of geweld binnenkomen) dienen direct uitgezet te worden. Neem een vingerafdruk, maak een irisscan, en laat de overtreders nooit meer toe. Dat is logistiek gezien misschien het ingewikkeldste aspect van een effectief immigratiebeleid, maar misschien wil Sunweb wel uitzetreisjes organiseren?

Strakker immigratiebeleid

Pas als de druk van de ketel is door de asieltoeristen een halt toe te roepen kan er nagedacht worden over manieren om de echte vluchtelingen te helpen. Niemand is erbij gebaat als Europa haar veiligheid en welvaart te grabbel gooit vanuit naïef idealisme of een misplaatst schuldgevoel, ook de miljoenen nieuwkomers niet. Als Europa instort, waar vluchten we dan allemaal naartoe?

Massa-immigratie en de vluchtelingencrisis zijn twee aparte politieke uitdagingen. Zolang die twee niet van elkaar worden onderscheiden staat Europa machteloos tegen de invasie. Maar het immigratiedebat is een loopgravenoorlog geworden en niemand lijkt bereid om zijn positie op te geven. Dat rechts hard inzet is logisch, maar ook goedmensen zouden een strakker immigratiebeleid juist moeten toejuichen. Immers: als je het beeld wilt veranderen van asielzoekers als verkrachters, homohaters en radicale moslims, is dan niet de beste methode om de verkrachters, homohaters en radicale moslims uit die groep te verwijderen?