Buitenland

Neergeschoten terreurverdachte Brussel was illegale Algerijn

16-03-2016 12:58

De man die dinsdag is omgekomen bij een antiterreuractie in Brussel was een Algerijn die illegaal in België verbleef. Dat heeft de Belgische justitie woensdag bekendgemaakt. Volgens het federaal parket gaat het om de 35-jarige Mohamed Belkaïd. Hij was bekend bij justitie vanwege een diefstal in 2014. In het appartement waar hij de dood vond, trof de politie onder meer een vlag van Islamitische Staat en een salafistisch boek aan. Verder ontdekten de antiterreureenheden een kalasnjikov-geweer, veel munitie en talloze hulzen.

Klopjacht op twee verdachten

Twee verdachten die zich waarschijnlijk ook in het appartement in de Brusselse gemeente Vorst bevonden zijn in tegenstelling tot eerdere berichten nog spoorloos. De klopjacht op hen gaat door. Wel zijn twee andere mogelijke betrokkenen aangehouden.

Een van hen werd met een gebroken been een ziekenhuis binnengebracht, maar hij is nog niet verhoord. De persoon die hem bracht is gevlucht. Tijdens een huiszoeking werd later op de avond iemand meegenomen voor verhoor. De identiteit van de twee arrestanten is nog niet bekendgemaakt. Later woensdag word bepaald of zij langer worden vastgehouden.

In de loop van de avond werd in een woning in de omgeving nog een kalasjnikov aangetroffen. Verder werden dertig kelderboxen en enkele woningen doorzocht, maar daar werd niets gevonden.

Aanslagen Parijs

Een zeskoppig Frans-Belgisch politieteam was naar het pand in de Driestraat gegaan in het kader van het onderzoek naar de aanslagen in Parijs. Toen ze de deur met een stormram hadden geforceerd, kwam direct een kogelregen op hen af, waarschijnlijk van een riotgun en een kalasjnikov. Drie van hen raakten lichtgewond in het vuurgevecht, later werd nog een vierde agent vanuit het huis beschoten. Hij raakte lichtgewond aan zijn hoofd.

Sinds de bloedige aanslagen in Parijs van 13 november zijn in Brussel meer dan honderd huiszoekingen verricht. Daarbij zijn 81 mensen ondervraagd vanwege mogelijk directe of indirecte betrokkenheid.

Lees ook

TPO – Klopjacht in Brussel op verdachten aanslagen Parijs