Buitenland

Parijs-dader Salah Abdeslam aangehouden

18-03-2016 17:00

Parijs-dader Salah Abdeslam is vrijdag tijdens een anti-terreuractie in Molenbeek/Brussel neergeschoten en vervolgens levend opgepakt. Dat bevestigt de politie in Brussel. Bij de nieuwe klopjacht op Abdeslam zijn in Brussel vrijdagmiddag naar schatting tien schoten gelost. Naast Abdeslam is ook een andere man neergeschoten en levend opgepakt. Biden zijn in de benen geschoten.

Abdeslam werd gezocht in verband met de bloedige aanslagen in Parijs in november vorig jaar. Zijn vingerafdrukken zijn in een Brussels pand in de wijk Molenbeek aangetroffen. Bij de actie in Vorst eerder deze week werd een illegaal in België verblijvende Algerijn gedood. De mannen die in dat huis werden aangetroffen bleken, naast terrorist, ook bekenden uit de Brusselse onderwereld te zijn. Bij de inval verraste het politieteam dus een stel zwaarbewapende criminelen.

De daar omgekomen man is een handlanger van Abdeslam geweest. Hij zou de dader van de aanslagen in Parijs zijn gaan ophalen in de Hongaarse hoofdstad Boedapest. In het appartement trof de politie onder meer een vlag van ISIS en een salafistisch boek aan.

Wie is Salah Abdeslam?

De 26-jarige Salah Abdeslam, een in België levende Fransman, zou de auto hebben gehuurd die op 13 november is gebruikt door de aanslagplegers bij de concertzaal Bataclan in Parijs. De politie kwam hem eerder op het spoor, maar het lukte hem toch weer onder te duiken. Volgens het Franse weekblad Le Point reserveerde hij twee dagen voor de aanslagen van Parijs twee hotelkamers vlakbij Parijs. Zijn broer Brahim kwam tijdens de aanslagen om het leven, toen hij zichzelf opblies met een bomgordel.

De rol van Salah Abdeslam bij de aanslagen is niet helemaal opgehelderd. Hij zou niet alleen de auto hebben gehuurd die bij de aanslag op het concert in Bataclan is gebruikt, maar ook aanslagplegers naar het voetbalstadion Stade de France hebben begeleid. Op een kalasjnikov die na de aanslagen is teruggevonden, zat DNA van Salah.

Abdeslam is in 1989 in Brussel geboren als zoon van een in Algerije geboren Marokkaan. Hij is in 2006 getrouwd en in 2013 weer gescheiden. Hij werkte van 2009 tot 2011 als technisch medewerker voor het Brusselse vervoerbedrijf STIB, waar eerder al zijn vader werkte. Hij werd er ontslagen omdat hij herhaaldelijk niet op zijn werk verscheen. Volgens de politie van Brussel was hij betrokken bij kleine criminaliteit, zoals diefstallen. Abdeslam radicaliseerde. Hij zou herhaaldelijk hebben geprobeerd zijn vrouw te overtuigen met hem naar Syrië te gaan, aldus Belgische media.

Update 19:30 Een derde man zou nog zijn gearresteerd

 

Update 19:10 – Nog ontploffingen, anti-terreuractie duurt nog voort

Even na zevenen deze avond werden weer ontploffingen gehoord in het afgezette gebied in de wijk Molenbeek. De anti-terreuractie duurt nog steeds voort.

Update 18.25 – één verdachte verschanst zich nog

Een terreurverdachte verschanst zich vrijdag aan het begin van de avond nog steeds in de een pand in de Brusselse wijk Molenbeek. Dit meldde de krant La Dernière Heure. De politie heeft de omgeving opnieuw afgezet.

Twee verdachten zijn bij de politieactie gewond geraakt en één van hen is internationaal gezochte Belgische-Franse terreurverdachte Salah Abdeslam. Hij is volgens de autoriteiten gearresteerd.

Update 17.14 –  Premier Michel verlaat Europese top

De Belgische premier Charles Michel heeft de Europese top verlaten om zich bezig te houden met de ontwikkelingen.

Bekijk meer video’s van vtmnieuws op nieuws.vtm.be