Buitenland

Zelfmoord-aanslagen in Brussel – Explosies op luchthaven en in metro

22-03-2016 08:20

Brussel werd dinsdagochtend opgeschrikt door meerdere terreuracties. Op de luchthaven van Brussel (Zaventem) vonden rond acht uur twee explosies plaats. Volgens de Belgische autoriteiten gaat het om een zelfmoordaanslag. Op metrostation Maalbeek in het hart van de regeringswijk vond een uur later ook een aanslag plaats. Een bom ontplofte in een metro-stel. Op het vliegveld vielen veertien doden, in de metro twintig. Ook zijn er minimaal 187 gewonden gevallen. ISIS heeft de aanslagen opgeëist. De Belgische autoriteiten houden er rekening mee dat één van de daders voortvluchtig is; op het vliegveld werd een niet ontplofte bomgordel gevonden.

Spijkerbom op vliegveld

Minstens een van de explosieven die dinsdagochtend zijn ontploft op de Brusselse luchthaven Zaventem bevatte spijkers. Dat maakt Marc Decramer van het academisch ziekenhuis in Leuven op uit het feit dat veel slachtoffers zijn binnengebracht met spijkers in hun lichaam. De spijkers zijn waarschijnlijk toegevoegd om meer slachtoffers te maken, zei Decramer tegen de Vlaamse omroep VRT en de krant Het Laatste Nieuws. De slachtoffers die vielen in het hoofdstedelijke metrostation Maalbeek vertoonden geen sporen van de gevolgen van een spijkerbom.

Klopjacht op dader(s) gaande

De Belgische politie is een klopjacht begonnen op twee daders van de aanslagen in Brussel dinsdag. Het gaat om een terrorist op het vliegveld en de vermoedelijke dader van de aanslag op de metro. De gebeurtenissen van dinsdag leest u hier onder terug.

Explosies Brussel

Update 20.31 – Europees Parlement organsieert zondag ‘Mars tegen de angst’

Het Europees Parlement heeft het voortouw genomen voor een ‘mars tegen de angst’ door het centrum van Brussel, die zondagmiddag wordt gehouden.

De mars is een reactie op de aanslagen die dinsdag plaatsvonden op de luchthaven Zaventem en in het Brusselse metrostation Maalbeek, aldus Emmanuel Foulon, woordvoerder van het Europees Parlement. “Iedere Europese burger is aangevallen in zijn rechten en zijn vrijheden. Het is belangrijk om te tonen dat België zich weigert te onderwerpen aan het terrorisme”, aldus Foulon.

Update 19.20 – ISIS-vlag en spijkerbom gevonden in Schaarbeek/Brussel

In België zijn verschillende huiszoekingen gaande. In Schaarbeek – ten noorden van Brussel – is tijdens zo’n inval dinsdagavond een ISIS-vlag en een spijkerbom gevonden.

Update 16.30 – Eén Nederlander lichtgewond bij aanslag vliegveld Brussel

Een Nederlander is lichtgewond geraakt bij de aanslag op de Brusselse luchthaven Zaventem. Dat heeft een woordvoerster van het ministerie van Buitenlandse Zaken dinsdag laten weten. De Nederlander is behandeld in het ziekenhuis. Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft geen aanwijzingen voor meer Nederlandse slachtoffers.

Update 15.58 – Foto: ‘Verdachten in beeld’

Het Laatste Nieuws beschikt over een foto van verdachten op het vliegveld van Brussel die door de Belgische autoriteiten wordt gebruikt in het onderzoek.

Update 14.25 – Belgische kerncentrale ontruimd

Het personeel van de Belgische kerncentrale Tihange is dinsdag geëvacueerd. Dit heeft de politiechef van het nabijgelegen Hoei bekendgemaakt, aldus persbureau Belga. De evacuatie is begonnen na de terroristische aanslagen dinsdagmorgen in Brussel.

Update 14.09 – Mogelijk terreurverdachte voortvluchtig

De twee explosies op de Brusselse luchthaven Zaventem zijn veroorzaakt door twee zelfmoordterroristen. Er is een derde bomgordel gevonden, die mogelijk van een derde terreurverdachte was. Die zou dan nu echter voortvluchtig zijn. Dat hebben politiebronnen gezegd tegen de Vlaamse zender VTM.

Update 13.45 – Uitgeverij Sanoma in Hoofddorp ontruimd na bommelding

In Hoofddorp – waar een politie-actie gaande is op het spoor –  is uitgeverij Sanoma ontruimd vanwege een bommelding. In het gebouw is onder meer de redactie van Nu.nl gevestigd.

Update 13.29 – PVV onderbreekt campagne tegen associatieverdrag Oekraïne

Bericht van de PVV: Gelet op de terreuraanslagen vandaag in Brussel heeft de PVV-fractie besloten morgen niet te gaan flyeren op de markt in Loosduinen, in het kader van het Oekraïne–referendum.  Geert Wilders: ‘‘Onze gedachten zijn nu vooral bij de slachtoffers, nabestaanden en betrokkenen. Nu flyeren zou ongepast zijn.’’

Update 13.23 – Militairen bewaken campus Vrije Universiteit Brussel

Militairen bewaken momenteel de campus van de VUB in Etterbeek. Alle studenten zijn naar binnen gestuurd door militairen. Dat meldt Het Laatste Nieuws.

Update 12.46 -Politie ontruimt trein Hoofddorp, passagiers handen omhoog

Alle reizigers met handen omhoog uit de trein in Hoofddorp Een verslaggever van AT5 meldt dat alle mensen uit de trein zijn gehaald met hun handen in de lucht. Zwaarbewapende politiemensen ingezet, melden twitteraars

Update 12.45 – Poederbrief bij de NOS

When it rains, it pours; poederbrief bij de NOS.

Update 12.29 – Politie op het spoor bij Hoofddorp

hoofddorp

Foto: Maarten Brante

Update 12.20 – Omgeving gevangenis Salah Abdeslam ontruimd

De omgeving van de gevangenis in Brugge waar Parijs-terrorist Salah Abdeslam wordt vastgehouden is ontruimd. Dat meldt de politie Brugge.

 

Update 11.53 – Station Hoofddorp ontruimd

De politie Haarlemmermeer heeft station Hoofddorp dinsdagochtend ontruimd in verband met een mogelijke dreiging. Reizigers worden tijdelijk met bussen vervoerd, twitterde de politie. Er rijden geen treinen tussen Leiden Centraal en Schiphol Airport. Reizigers richting Amsterdam kunnen reizen via Haarlem en richting Schiphol via Sloterdijk.

Update 11.43 – ISIS eist aanslagen op

Update 11.37 – Rutte: Geen aanslag in Nederland ophanden

Er zijn geen aanwijzingen dat een aanslag in Nederland ophanden is. Dat zei minister-president Mark Rutte dinsdagochtend tijdens een ingelaste persconferentie. Op vliegvelden en stations is de beveiliging uitgebreid en vinden meer controles plaats. Ook wordt de grens met België extra in de gaten gehouden. Nederlandse betrokken ministers hebben contact met hun Belgische collega’s. De premier raadt af om naar Brussel te reizen.

Update 11.25 – Nieuwe ontploffing in regeringscentrum Brussel

Update van de update: Het lijkt te gaan om een gecontroleerde explosie.

Update 11.06 – Grens tussen België en Frankrijk gaat op slot

Update 10.58 –  Marokkaanse Moskeeën Nederland: ‘Walgelijke aanslag’

De Raad van Marokkaanse Moskeeën Nederland (RMMN) zegt met zeer veel afschuw kennis te hebben genomen van de ‘verschrikkelijke en walgelijke aanslag’ in Brussel waarbij doden en gewonden zijn gevallen. “Wij staan stil bij de vele slachtoffers en nabestaanden van deze verschrikkelijke daad”, aldus de RMMN. “Met deze aanslagen in Brussel lijken de aanslagen en terreurdreigingen steeds dichterbij te komen. Wij hopen dat de daders zeer snel worden opgepakt en vragen iedereen nu vooral kalm te blijven en elkaar te omarmen”, zegt woordvoerder Said Bouharrou van de RMMN. De RMMN had afgelopen weekend al aan alle gebedshuizen gevraagd om komende vrijdag tijdens het gebed aandacht te schenken aan de vele terreuraanslagen in de wereld die de wereldvrede op deze manier ernstig kunnen verstoren. “Daarbij vragen wij met name aandacht te schenken aan deze verschrikkelijke aanslagen in Brussel”, aldus Bouharrou op dinsdag.

Update 10.46 – Centraal Station Antwerpen ontruimd

Het centraal station van de Vlaamse hoofdstad Antwerpen is dinsdagochtend ontruimd. Dat meldt de zender VRT.

Update 10.33 – Extra politie op Nederlandse stations

In verband met de bomaanslagen op diverse doelen in Brussel, heeft het ministerie van Justitie besloten de aanwezigheid van politie op grote Nederlandse stations uit te breiden. Dat maakte een woordvoerder van minister Ard van der Steur dinsdag in Den Haag bekend. Het dreigingsniveau in Nederland is nog altijd substantieel, dat betekent dat er hier ook aanslagen kunnen plaatshebben. Concrete aanwijzingen dat dat ook zal gebeuren, zijn er niet.

Update 10.25 – Brussel volledig op slot

Iedereen wordt aangeraden te blijven waar hij is. Dat advies gaf het Nationaal Crisiscentrum. Het GSM-netwerk in de hoofdstad is overbelast. Het crisiscentrum raadt aan om te sms’en of sociale media te gebruiken.

Update 10.20 – Omgeving parlement ontruimd

De omgeving van het kantoor van de Belgische premier Charles Michel en het parlement in Brussel wordt ontruimd. Dat heeft het persbureau Belga dinsdag gemeld.

Update 10.06 – Brussel legt openbaar vervoer stil

Twee belangrijke tunnels in de Brusselse binnenstad zijn op last van de politie gesloten. Het gaat om de Wet- en de Jubelparktunnel, beide zeer belangrijk om naar het centrum van de Belgische hoofdstad te komen. De tunnels bieden toegang tot de Wetstraat, waaraan ook het metrostation Maalbeek ligt, waar dinsdagochtend een explosie heeft plaatsgevonden.

Update 10.01 – Rutte roept kabinet bijeen

De Nederlandse Ministeriële Commissie Crisisbeheersing komt om 10.15 uur bijeen op het ministerie van Algemene Zaken in Den Haag. Dat heeft minister-president Mark Rutte laten weten.

“België is opnieuw getroffen door laffe en moorddadige aanslagen. Ons hart gaat uit naar de slachtoffers en nabestaanden en Nederland staat klaar om onze zuiderburen op welke manier dan ook te helpen en steun te bieden. Ik heb al contact gehad met mijn Belgische collega Michel. Veel is nog onduidelijk, maar zeker is dat op dit moment extra waakzaamheid geboden is; ook in ons land. We zullen alle voorzorgsmaatregelen nemen die nodig zijn”, aldus de premier.

Update 09.51 – Schoten gelost op vliegveld Zaventem – Brussel Airport

Dat meldt het ANP.

Update 09.47 – Wilders: Grenzen sluiten en debat

De PVV is er als eerste bij. Geert Wilders in een verklaring:

“Schokkend wat een vreselijk leed! Nederland moet nu onmiddellijk haar grenzen sluiten en teruggekeerde Syriëgangers preventief oppakken en opsluiten. De veiligheid van Nederland gaat boven alles. Ik wil snel een debat met premier Rutte hierover.”

Update 09.42 – Vier explosies op verschillende metrostations Brussel

Op verschillende metrostations in de Belgische hoofdstad Brussel hebben dinsdagochtend explosies plaatsgevonden. Dat meldt de nieuwszender CNN. Tot dusver berichtten media over een explosie bij alleen het metrostation Maalbeek.

Update 09.37 – Beelden aanslag metro

In Brussel heeft zich mogelijk een tweede aanslag voorgedaan. Bij metrostation Maalbeek, dicht bij de instellingen van de Europese Unie, waren gewonden en rook te zien. Dat meldde een ANP-verslaggever ter plaatse. Station Maalbeek ligt in het hart van de Europese wijk, met alle gebouwen voor de Europese instellingen. Ook Belgische regeringsgebouwen zijn gevestigd aan de Wetstraat, zoals het kantoor van de christendemocratische partij CD&V dat naast een uitgang van het metrostation ligt.

Update 09.30 – Extra veiligheidsmaatregelen in Nederland

In Nederland worden ‘veiligheidsmaatregelen genomen die nodig zijn’ in reactie op de twee aanslagen in de vertrekhal van de luchthaven van Brussel. Dat laat terrorismecoördinator Dick Schoof aan het ANP weten. Hij volgt de situatie in België op de voet.

De veiligheidsmaatregelen betekenen dat de marechaussee extra patrouilles uitvoert op de luchthavens Schiphol, Rotterdam en Eindhoven. Ook voert de marechaussee verscherpte grenscontroles uit aan de zuidkant van Nederland met de grens met België.

Update 09.22 – Tweede aanslag gemeld

Gewonden en rook bij metrostation Maalbeek.

Update 9.20 – België gaat naar hoogste dreigingsniveau

Het dreigingsniveau wordt in België opgetrokken tot niveau vier. Dat is het hoogste niveau voor terreurdreiging. Dat gebeurt op last van het Coördinatieorgaan voor de dreigingsanalyse (OCAD) meldde een woordvoerder van de minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon. Het verhoogde dreigingsniveau geldt voor heel België.

Update 09.02 – Volgens Het laatste Nieuws werd er voorafgaand aan de explosies in de vertrekhal in het Arabisch geroepen en geschoten

Belgische veiligheidsdiensten hielden al rekening met mogelijke aanslagen, nadat vrijdag terreurverdachte Saleh Abdeslam werd opgepakt. Hij wordt verdacht van het plegen van de aanslagen in Parijs, waarbij op 13 november 130 doden vielen.

Update 8:46 – Er worden 11 doden gemeld ‘Nog bommen aanwezig’

Er is sprake van 11 doden volgens een journalist van de RTBF, Maar dat is nog niet bevestigd. De brandweer meldt dat er nog bommen gevonden zijn en dat de luchthaven volledig ontruimd wordt.

Update 8:43 – Een regeringsbron bevestigt dat het om een aanslag gaat

De beelden

Posted by Jef Versele on Tuesday, March 22, 2016