Achtergrond

Overzicht: Aanslagen uit naam van de islam in Europa na 9/11

22-03-2016 14:31

Sinds de aanslagen van het netwerk van al-Qaeda in 2001 in de VS zijn er in grote Europese steden een serie bloedige aanslagen geweest. Ze werden gepleegd door soennitische extremisten en vaak waren burgers onderweg naar hun werk of huis het doelwit.

Een overzicht

MADRID 2004: In maart 2004 plegen extremisten een reeks bomaanslagen op forensentreinen bij Madrid. Daarbij komen 191 mensen om het leven en raken er circa 1500 gewond.

LONDEN 2005: Vier Britse islamieten plegen in juli zelfmoordaanslagen op het openbaar vervoer; de metro en een bus. Daarbij worden 52 mensen gedood (exclusief de daders) en zevenhonderd verwond.

MOSKOU 2010/2011: Twee zelfmoordterroristen blazen zich in twee metro’s in maart 2010 in de ondergrondse van Moskou op. Daarbij worden tenminste veertig mensen gedood. In januari 2011 sterven zeker 37 mensen bij een zelfmoordaanslag op de luchthaven Domodedovo van Moskou.

BRUSSEL 2014: Een oud-Syriëganger opent het vuur op mensen bij het Joods museum in de Belgische hoofdstad. Er vallen aanvankelijk drie doden, een vierde bezwijkt later in het ziekenhuis. De dader wordt enkele dagen later opgepakt.

PARIJS Jan/Nov 2015: In januari plegen terroristen aanslagen in Parijs, eerst op de redactie van het satirisch weekblad Charlie Hebdo en iets later op een joodse winkel. In totaal worden twintig mensen gedood, inclusief de drie daders die stelden uit naam van al-Qaeda in Jemen te handelen. Bij een reeks gecoördineerde aanslagen op 13 november in Parijs brengt een bende zelfmoordterroristen uit naam van Islamitische Staat (IS) in totaal 130 mensen om het leven.

ISTANBUL 2016: In januari brengt een zelfmoordterrorist uit naam van IS zichzelf tot ontploffing in het toeristische hart van Istanbul en daarmee veroorzaakt hij ook de dood van twaalf toeristen.

BRUSSEL 2016: Bij aanslagen op de luchthaven van Brussel en een metro in het Brusselse station Maalbeek komen voor zover bekend meer dan dertig mensen om het leven en raken er meer dan 130 gewond. De aanslagen zouden zijn gepleegd door zelfmoordterroristen.

(ANP/TPO)