Binnenland

Politie mag beruchte nekklem blijven toepasssen

22-03-2016 09:53

De nekklem wordt niet verboden. Bij de toepassing van deze methode om iemand aan te houden, overleed vorig jaar een man, Mitch Henriquez. De variant van de nekklem waarbij de luchtpijp wordt bekneld, moet echter wel goed worden onderzocht.

Dat heeft de Inspectie voor Veiligheid en Justitie vastgesteld. De rapportage is dinsdagochtend naar de Tweede Kamer gegaan. Justitieminister Ard van der Steur sluit zich aan bij de conclusies.De inspectie wil dat de variant van de verwurgingstechniek wordt afgewogen tegen de risico’s die deze zwaarste vorm van de nekklem met zich meebrengt. Ook moeten agenten beter worden getraind om deze nekklem te gebruiken.

Van der Steur had de Inspectie gevraagd om onderzoek naar de inzet van de nekklem na het overlijden van Mitch Henriquez, maar het onderzoek ging niet over deze zaak op zich.

De Inspectie zegt dat het omvatten van de nek in beginsel “mits technisch correct toegepast” weinig gevaar oplevert. Maar de nekklem met “lucht- en/of bloedverwurging” kent wel “ernstige risico’s”.

“Het zonder meer verbieden kan leiden tot een hiaat”, denkt de Inspectie. Het moet echter wel heel duidelijk zijn of het echt nodig is deze variant toe te passen.

Van der Steur heeft de politie, de Koninklijke Marechaussee en de Dienst Justitiële Inrichtingen verzocht om voor de eigen organisatie een instructie op te stellen voor het toepassen van “hoofdcontrole- en verwurgingstechnieken”.

(ANP)