Achtergrond

Kwakzalvers die autisme ‘genezen’ onder vuur van de Reclame Code Commissie

24-03-2016 16:48

Stichting Skepsis en de Vereniging tegen Kwakzalverij zijn een offensiefje gestart tegen de zwendelaars die de zogenaamde CEASE-therapie tegen autisme aanbieden, meldt de Volkskrant. CEASE is een homeopathische ‘behandeling’ van de door echte artsen als ongeneeslijk beschouwde aandoening autisme. Ook geloven CEASE-therapeuten dat vaccins een mede-oorzaak zijn van autisme, terwijl er in de medische wetenschap na ettelijke uitvoerige onderzoeken consensus is over het verband tussen vaccins en autisme: dat is er niet. Pure misleiding, geldklopperij en handel in valse hoop dus, dat hele CEASE-circus.

Voor de duidelijkheid, want mensen denken vaak dat homeopathie ‘natuurlijke geneesmiddelen’ zijn: homeopathie is verzonnen in de jaren 1840 door de heer Samuel Hahnemann. Homeopatische middelen zijn niet ‘plantaardig’, plantaardige medicijnen noemen we fytotherapie. Dat planten ‘iets’ kunnen doen met mensen en de basis van veel reguliere medicatie zijn, staat buiten kijf. Wie weleens in een brandnetel is gaan zitten of recreatief een handje paddo’s naar binnen heeft gewerkt, kan beamen dat planten effecten kunnen sorteren op het menselijk gestel.

Geheugenwater

De homeopathie echter, gaat er van uit dat men van het benodigde geneesmiddel een verdunning tot zich moet nemen. Hoe meer verdund, hoe krachtiger het middel. Maar de verdunning van het werkzame bestanddeel is dusdanig, dat er niets meer in het verdunmiddel (alcohol of water) van terug te vinden is. Kijk hier voor een heldere uitleg van de principes van de homeopathie. Dat het toch werkt, en ik verzin dit niet, komt volgens homeopathen door een speciale manier van schudden (‘potentiëren’) en door het geheugen van het verdunmiddel waar de werkzame stof in geprent zou zijn.

Onzin?
Totale onzin.

Maar wanhopige ouders zijn een makkelijke prooi, en de gewetensvolle arts die zich gebonden ziet aan de stand van de medische wetenschap en de beroepsethiek van artsen, kan ouders na een autisme-diagnose geen gouden bergen beloven. De CEASE-kwakzalvers, niet gehouden aan een medisch onderbouwde werkwijze of ethiek, wel.