Buitenland

Wat tot nu toe bekend is over de islamitische zelfmoordterroristen van Brussel

24-03-2016 19:09

Wie zaten er achter de aanslagen in Brussel en wie zijn deze mensen? Nog niet van alle daders is de identiteit achterhaald. Er lijkt een verband te zijn tussen de aanslagen van deze week en die van vorig jaar in Parijs. Dit is tot dusver bekend.

Khalid El Bakraoui

Khalid El Bakraoui: De 27-jarige Belg was de zelfmoordterrorist die zich opblies in een metrostel bij station Maalbeek. Sinds eind vorig jaar waren er internationale opsporingsbevelen tegen hem van kracht wegens betrokkenheid bij de aanslagen in Parijs. Hij had onder een valse identiteit een huis gehuurd in Charleroi dat door de daders van de aanslagen in Parijs werd gebruikt. Ook een van de woningen in de gemeente Brussel waar de politie vorige week invallen deed stond op zijn naam.

Ibrahim El Bakraoui

Ibrahim El Bakraoui: De oudere El Bakraoui (29), net als zijn broer geboren in Brussel, was een van de twee mannen die zich opbliezen op luchthaven Zaventem. Hij en zijn broer Khalid waren al langer bekend in het criminele circuit in België. Na een mislukte overval in 2010 opende Ibrahim tijdens de vlucht met een kalasjnikov het vuur op agenten. Daarvoor werd hij tot negen jaar cel veroordeeld, maar hij kwam vervroegd vrij. Na de aanslagen werd bekend dat Ibrahim vorig jaar twee keer Turkije werd uitgezet.
Volgens bronnen bij de Turkse autoriteiten heeft Ankara de Europese bondgenoten gewaarschuwd dat Ibrahim een jihadist was. De eerste keer dat hij werd uitgezet, in juni 2015, werd hij volgens de Turkse president Recep Tayyip Erdogan op eigen verzoek naar Nederland gestuurd. Minister van Veiligheid en Justitie Ard van der Steur (VVD) ontkende donderdag dat Ibrahim El Bakraoui geregistreerd stond in de Nederlandse opsporingssystemen.

Najim Laachraoui

Najim Laachraoui: De vermoedelijke tweede dader van de aanslag op luchthaven Zaventem. Hij zou in 2013 zijn afgereisd naar Syrië om zich bij terreurbeweging Islamitische Staat aan te sluiten. Zijn DNA is aangetroffen op explosieven die bij de aanslagen in Parijs werden gebruikt. In september 2015 stak hij met een valse identiteit de grens tussen Hongarije en Oostenrijk over. Hij werd vergezeld door Salah Abdeslam en Mohamed Belkaid. De eerste werd vorige week aangehouden op verdenking van het plegen van de aanslagen in Parijs, Belkaid werd vorige week bij een politie-inval doodgeschoten.

Onbekenden

X: Op videobeelden van luchthaven Zaventem zijn drie mannen te zien. Een van de broers El Bakraoui en een tweede man, vermoedelijk Laachraoui, bliezen zich op. De derde man is nog niet geïdentificeerd en is voortvluchtig.

X: Belgische en Franse media berichtten donderdag dat de autoriteiten op zoek zijn naar nog een dader, die zich in de metro zou hebben bevonden kort voor de aanslag daar. De politie zou ervan uitgaan dat de man niet bij de explosie omkwam.

Salah Abdeslam

Salah Abdeslam: De 26-jarige geboren Fransman was na de aanslagen in Parijs maandenlang voortvluchtig. Vermoedelijk had hij zich moeten opblazen bij het Stade de France, maar zag hij daar toch vanaf. Hij werd uiteindelijk vorige week ingerekend in België. Frankrijk wil dat België hem uitlevert. Vermoedt wordt dat de plannen voor de aanslagen in Brussel in een stroomversnelling terechtkwamen na de arrestatie van Abdeslam. Mogelijk waren de daders bang dat Abdeslam uit de school zou klappen.

 

Anp