Reportage

Reportage: Vredesmanifestatie op de Dam na aanslagen Brussel

25-03-2016 15:26

Met een minuut stilte en een ingetogen vredesmanifestatie willen diverse moslimorganisaties vrijdagmiddag op de Dam in Amsterdam hun steun betuigen aan België, na de bloedige aanslagen van dinsdag. Ze organiseren de bijeenkomst samen met andere organisaties, zoals vredesorganisatie PAX en het Humanistisch Verbond.

Sprekers zijn Boris van der Ham (Humanistisch Verbond), Natasja van Weezel (journalist met joodse achtergrond), Jan Gruiters (directeur van vredesorganisatie PAX), Abdou Menehbi (van het collectief tegen islamofobie en discriminatie), Emre Ünver (raadslid PvdA).

De updatestream loopt van beneden naar boven dus de laatste updates staan onderaan.

Het podium is de kar die we kennen van pro-pallie en anti-piet demo’s. Verder zijn er hooguit dertig man:

unnamed (2)

Er worden protestborden uitgedeeld aan de mensen:

unnamed (3)

Demonstranten verzamelen zich, Ahmed Marcouch is er ook:

unnamed (4)
unnamed (7)

Inmiddels zijn er circa honderd mensen, veelal Marokkanen en babyboomers. De Schotse doedelzakspeler blaast moedig door, tegen een etnisch muziekje uit de speakers in.

Voor de gratis knuffels (ook in Arabisch) zijn er hippies ingevlogen:

unnamed (5)

Dit is Peter. Peter deelt rode anjers uit en zegt tegen iedereen: “ik vind het fijn dat jullie er ook zijn!” Hij is niet van een organisatie of beweging, maar “gewoon Peter”:

unnamed (6)

Drie jongens met Brabants accent: “zullen we vragen waarom ze demonstreren?” “Jonguh dat zie je toch?” “Nee, ik zie tegen terrorisme, tegen bombardementen, solidariteit…” “Ah komop, we gaan n verjaarscadeau kopen.”

Organisator neemt het woord. Het begint om 4 uur. Hij roept op bloemen en kaarsen bij het podium te leggen, “dan kunnen we een mooi beeld laten zien aan Ankara, Brussel en de rest van de wereld.”

Ze draaien nu dat afschuwelijke lied van Bart Peeters over god is liefde, en zeker geen haat.

Overzicht. 200 man nu, schat ik:

unnamed (8)

Mail van een Brusselse familie wordt voorgelezen. “Kijk eens goed naar wie naast je staat, kijk elkaar in de ogen.”
De organisator maakt er een punt van om te benadrukken dat het om alle aanslagen gaat en ook het leed in Syrië. Said Bourrhaou spreekt als eerste. “Dit is een belangrijke gebedsdag voor moslims, en goede vrijdag voor christenen.”
Hij legt uit dat zij een oproep hebben gestuurd naar islamitische, joodse en christelijke organisaties. De aanslagen van de laatste tijd zijn opgeëist door Daesh. Bij de minuut stilte door Van der Laan moeten we hand in hand staan. Wat wil deze terreurbewegingen, vraagt hij zich af. “Gemeenschappen tegen elkaar opzetten. Daesh werkt als een virus of kankergezwel. Wij hebben nog geen medicijn.”
Hij veroordeelt de aanslagen krachtig.:

unnamed (9)

Natasha van Weezel zag veel woede op twitter. Over het islamitische volk afslachten. En of zij als moslimknuffelaar nu haar zin had? “Dat is precies wat de terroristen willen. Hele bevolkingsgroepen verketteren is niet de weg. Hou elkaar letterlijk of figuurlijk stevig vast”:

unnamed (10)

Boris van der Ham somt een ellenlange lijst steden op waar terreur toesloeg. “We staan hier omdat we terreur afkeuren, en voor vrede, zegt hij. Maar niet voor de lieve vrede, veeg verschillen niet onder het kleed. Vrede bereik je door iedereen zijn leven te laten inrichten, maar ook door fel debat en je eigen standpunten tegen het licht te houden. Hartgrondig oneens zijn mag, maar we moeten staan voor vrijheid. Wat heeft deze demo voor zin? Telkens vrijheid en medemenselijkheid tegenover terreur zetten. Gun iedereen vrijheid die je jezelf gunt”:

unnamed (11)

Van der Laan wil Brussel herdenken, maar ook terreurslachtoffers wereldwijd. “Terroristen willen ons bang en verdeeld maken. Deze demo laat zien dat terroristen wat dat betreft kansloos zijn.” Hij komt net uit eenmoskee, en “we laten ons niet bang maken.” “Moed is: met angst om kunnen gaan. Ik sprak met het meisje op een school dat schrok van de uitlatingen van haar klasgenoten. Zij tweette daarover. Ik vind het een heel flink meisje, je wil niet weten wat zij over zich heen kreeg. Mensen die zeggen dat moslims zich moeten distantieren: nee, wij strijden niet tegen logica, maar tegen terreur.”
Minuut stilte nu:

unnamed (12)

Podium tijdens minuut stilte:

unnamed (13)

Organisator noemt lied van Bart Peeters, dat haat niet bij godsdienst hoort. “Dat gaan we nu luisteren.”

Refrein:

God is liefde, zeker geen haat/geen reden voor misbruik of een nepkalifaat.
Het staat in de bijbel, en in de koran/zonder liefde kan de hemel niet bestaan

De menigte is gegroeid, ik sta er middenin dus zie niet precies hoeveel. Paar honderd.

Emre Ünver nu. Roepen alle geloofsgenoten op onze godsdienst niet te laten kapen. “Wij zijn niet verantwoordelijk voor deze daden.”
Publiek applaudisseert.

Meneer van Pax Christi (foto): “Wij zijn aangevallen door mensen die onze vijand willen zijn. We kunnen elkaar vasthouden en de samenleving sterker houden. Polariserende reacties vervreemden mensen van elkaar, gemakzuchtige beschuldigingen moeten we veroordelen. Extremisme teert op extreme reacties die terreur oproept. Aanslagen kunnen we niet los zien van Syrië. Terreur is n wraakmachine die gevoed wordt door oorlog in het midden oosten. Het verdriet van België maakt ons stil, maar ook vastberaden en solidair”:

unnamed (14)

Abdou Menhebi, anti-islamofobie activist. Veroordeelt aanslagen, maar “ook moeten we het geweld van het Westen in het midden oosten veroordelen. Mensen misbruiken Koran en Hadith voor geweld. De islam wordt gegijzeld door extremisten maar ook door islamofoben die de islam in een kwaad daglicht stellen. Uitsluiting, racisme, aanvallen op moskeeën. Er moet bescherming zijn tegen islamofobie. Onze burgerrechten worden aangetast door politici”:

unnamed (15)

Stadspredikant Visser: “Dit is geen Goede Vrijdag, een hopeloze dag na een roerige week. Maar we zijn hier wel allemaal samen. Wij geven de moed niet op, we gaan niet aanvaarden dat dit een slechte dag zou zijn. Het geheim van Jezus was om niet te haten, om te verdragen. Daar is hij aan kapotgegaan. Dat straalt op ons af, ook al geloof je niet.”

Saaie parabel over een vis nu.

“Zet u te weer tegen politici die garen spinnen bij deze dagen. Misschien zegt u, wat kan ik nou doen? NEEN, wij moeten allemaal rechtvaardig, heldhaftig en barmhartig zijn. Schreeuw in plaats van zwijgen, en soms ook niet spreken als we eens ons kop moeten houden.”:

unnamed (16)

Slotwoord van dank nu. Meneer van moskee Kabir wil nog wat zeggen. Hij zegt dat we elkaar tot vrienden reiken. Ook hij wil dat we elkaar vasthouden. “Geef terroristen geen kans. Nederland is een mooi land, het is ons land, iedereen die probeert dit land waarin wij wonen in vrede en respect, ik woon hier sinds 1966, in tolerant Amsterdam.”

Het betoog is onvoorbereid, vandaar de ontsporende zin.

Het slot/dankwoord gaat verder: “De roep om vrede en vrijheid klinkt nog luid en duidelijk, laten we hopen dat mensen in Brussel dit ook meekrijgen.”

Dan gaat de menigte uiteen.

Einde.