Buitenland

Franse terreurverdachte Reda Kriket had ongekend groot wapenarsenaal in huis

30-03-2016 22:03

De terreurverdachte die de Franse politie donderdag heeft gearresteerd, bezat een “ongekend groot” wapenarsenaal. Het Franse Openbaar Ministerie maakt daaruit op dat deze Reda Kriket broedde op een aanslag en dat die ophanden was, liet justitie woensdag weten.

De 32-jarige Kriket wordt verdacht van het lidmaatschap van een terreurgroep die minstens één aanslag beraamde, voor het bezit en het vervoer van vuurwapens en explosieven, en het bezit van vervalste documenten, maakte openbaar aanklager François Molins bekend. In het kader van het onderzoek zijn ook arrestaties verricht in Nederland en België.

In Kriket’s appartement in een voorstad van Parijs trof de politie onder meer vijf aanvalsgeweren en handvuurwapens aan. Ook lagen er chemicaliën en springstof die voor de vervaardiging van een bom konden dienen.

Verder vond de politie er vijf valse paspoorten, gloednieuwe mobiele telefoons en twee computers vol informatie over het maken van bommen en over jihadistische groepen. “Alles wijst erop dat de ontdekking van dit arsenaal een daad van extreem geweld door een terreurnetwerk heeft voorkomen”, zei Molins.

De Belgische rechter veroordeelde Kriket in juli bij verstek tot tien jaar gevangenisstraf voor het ronselen van strijders voor de jihad in Syrië. Hij zou in 2014 en 2015 enige tijd in Syrië hebben verbleven met Anis Bahri, die zondag op verzoek van Frankrijk in Rotterdam werd opgepakt. België heeft twee andere kompanen van Kriket gearresteerd.

Anp