Buitenland

Turkije blokkeert buitenlandse nieuwssites van krant Zaman

31-03-2016 10:18

Turkije heeft woensdagavond de websites van de Europese en Amerikaanse edities van de krant Zaman geblokkeerd. Dat betekent dat ook de Turkstalige website van het Nederlandse Zaman Vandaag, zamanhollanda.nl, niet meer in Turkije te raadplegen is.

“Na de nationalisering van de Turkse krant Zaman gingen wij buiten Turkije gewoon door met kritische berichtgeving over de regering-Erdogan. Dat werd kennelijk te bedreigend gevonden”, zegt hoofdredacteur Mehmet Cerit van Zaman Vandaag. Cerit zegt weinig te kunnen doen tegen het blokkeren van zijn website, omdat het is gebeurd in opdracht van de Turkse overheid. De Nederlandstalige website van Zaman Vandaag, zamanvandaag.nl, is overigens niet geblokkeerd.

Cerit zou willen dat de Europese politiek zich verzet tegen de blokkade, maar heeft er weinig hoop op. “Europa en ook onze premier Rutte durven niet tegen Erdogan te protesteren. Ze hebben hem te hard nodig in de vluchtelingencrisis. Zo gaat de persbreidel dus nu de grens over.”

Turks Kamerlid Selçuk Özturk van de partij DENK zei eerder deze maand dat de Turkse krant Zaman gewoon nog bestaat en alles mag schrijven wat zij willen.
(ANP/TPO)