Binnenland

Chaos en geldgebrek bij Nederlandse anti-terreurpolitie

01-04-2016 10:46

Scoop van de Telegraaf. De krant meldt dat het bij de Nederlandse anti-terreurpolitie Dienst Speciale Interventies (DSI) een chaos is. Zo is er ’20 tot 30 miljoen euro’ bedoeld voor de dienst domweg kwijt, er is sprake van onderbezetting waardoor mensen diensten van 18 uur draaien en ook zou de werksfeer flink verziekt zijn.

De krant citeert een anonieme bron die zegt dat hij tot nu toe om veiligheidsreden niet heeft willen praten, “maar de problemen zijn zodanig geëscaleerd en het gevaar voor de samenleving kan zo groot worden dat dit naar buiten moet.”

Albert Springer van de Nederlandse Politie Bond (NPB) en Gerrit van de Kamp van politiebond ACP bevestigen deze lezing, maar woordvoerder Suzanne van de Graaf heeft een andere lezing. Volgens haar is het geld niet kwijt, maar geheel op schema uitgegeven aan de Dienst. Ook zegt zij signalen over tekorten ‘niet te herkennen’. Wel erkent ze dat de uitbreidingen te lang op zich laten wachten.

Minister van Justitie Ard van der Steur, die al blunderde met informatie over de terroristenbroers El Bakraoui, zou eerder hebben gezegd dat de DSI juist is uitgebreid. Dit tot woede van SP-voorman Emile Roemer: “Het vertrouwen dat deze minister voor een oplossing gaat zorgen wordt met de dag minder.”