Binnenland

VVD eens met PvdA: levenslange gevangenisstraf niet langer houdbaar

01-04-2016 11:07

De VVD sluit zich aan bij het PvdA-plan om na circa 25 jaar te toetsen of levenslang gestraften kunnen terugkeren in de samenleving. Ook de liberalen achten de levenslange gevangenisstraf in de huidige vorm niet langer houdbaar. Dat bevestigen bronnen aan het Binnenhof aan Trouw.

Nu geldt dat levenslang ook echt levenslang is, er is geen standaard her-evaluatie en gratie is zeldzaam. De PvdA vindt dat, bij monde van Tweede Kamerlid Jeroen Recourt, inhumaan. “Iemand een leven lang perspectiefloos opsluiten, vind ik misschien nog wel erger dan de doodstraf”, zei hij. “Er moet voor gedetineerden zicht zijn op resocialisatie.”

De VVD is om andere redenen voor het plan: rechters worden te terughoudend in het opleggen van de sanctie. De liberalen zien liever vaker een levenslange straf met evaluatiemoment opgelegd worden, dan dat een definitieve levenslange straf nooit meer wordt toegepast. Als wisselgeld zet de VVD in op het verlengen van de maximale strafduur van dertig naar veertig jaar en een verhoging van de maximale straf voor doodslag naar vijftien jaar.