Binnenland

Bart van Urk stak Els Borst expres met mes in ogen toen hij haar afslachtte

02-04-2016 11:43

De van moord op Els Borst verdachte psychotische schizofreen Bart van Urk heeft toen hij oud-minister Els Borst in koelen bloede afslachtte opzettelijk in de ogen gestoken. Van Urk was namelijk bang dat dankzij Els Borst ‘blinden zouden worden geëuthanaseerd’. Dit gruwelijke detail werd echter niet besproken tijdens de openbare rechtszaak op verzoek van het OM. De advocate van Van Urk, Noëlle Pieterse, stemde met dit verzoek in. Dit meldt het AD zaterdag.

Het OM vond deze details te gruwelijk om te noemen en verzocht Pieterse daarom ze niet te bespreken ‘uit piëteit met de nabestaanden’.

Maar hoogleraar rechtspsychologie Peter van Koppen vindt dit een vreemde gang van zaken. “Rechtszaken zijn juist openbaar zodat wij de rechtelijke macht kunnen beoordelen. Alles wat relevant is moet dan ook worden besproken”, aldus Van Koppen tegen het AD.

Ook stelt Van Koppen de vraag wat er mogelijk nog meer is verzwegen en waarom met dit soort details, die toch wel erg duidelijk wijzen op een misdrijf, het twee dagen heeft geduurd voordat de politie er achter kwam dat Els Borst was vermoord. “Wat wordt er allemaal nog meer niet verteld?”, aldus Van Koppen.