Buitenland

Kindermisbruik katholieke kerk België blijft onbestraft

05-04-2016 17:19

Het spraakmakende onderzoek naar misbruik van minderjarigen door katholieke geestelijken in België lijkt geen straffen op te leveren. Alle misdrijven in de zogenoemde Operatie Kelk zijn verjaard, liet het federaal parket dinsdag weten.

Dat zou betekenen dan niemand meer kan worden vervolgd. De rechtbank in Brussel buigt zich op 28 april over de zaak.

Operatie Kelk begon in juni 2010 met huiszoekingen bij onder meer het aartsbisdom in Mechelen en de privéwoning van kardinaal Godfried Danneels, die van tientallen misbruikzaken op de hoogte zou zijn.

De vermeende doofpotaffaire kende veel juridische procedures. Uiteindelijk werd beslist dat een deel van de documenten die bij de doorzoekingen in beslag waren genomen niet mochten worden gebruikt.

De advocaat van het aartsbisdom en de kardinaal wilden dinsdag geen commentaar geven.

Geschiedenis van straffeloosheid

Operatie Kelk bleek dus Operatie Doofpot, zoals altijd loont het als geestelijken de zaken lang genoeg onder de mijter weten te houden. Binnen het kerkelijk recht is het mogelijk betrokken geestelijken te straffen, als wij de paus waren en het serieus meenden met schoon schip maken aangaande kinderverkrachters, dan zou bijvoorbeeld excommunicatie van daders en medeplichtigen best een aardig signaal zijn. Maargoed, wij zijn de paus niet en Franciscus denkt er kennelijk anders over.

Veel toegepaste ‘straffen’ voor geestelijken die werden verdacht van of betrapt op kindermisbruik, bestonden uit overplaatsing naar parochies met verse kinderen of natuurlijk gewoon zwijgen. Geven wij u tot slot ter overpeinzing mee dat mensen in de Westerse wereld mondiger zijn geworden, dat er nauwelijks nog kinderen voor hun zorg afhankelijk zijn van de kerk en dat het taboe op praten over misbruik nagenoeg is opgeheven. In vele landen in Azië, Latijns-Amerika en Afrika is de Roomse kerk nog altijd oppermachtig en bestiert er instellingen als weeshuizen en (kost)scholen. Dus maakt u zich over dat schone schip geen illusies.

(ANP/BELGA/TPO)