Binnenland

Panama Papers: ontwikkelingsorganisatie Solidaridad ontwijkt ook liever belastingen

09-04-2016 11:03

Update: Ontwikkelingsorganisatie Solidaridad heeft per direct alle contacten met het Panamese adviesbureau Mossack Fonseca verbroken.

De Nederlandse ontwikkelingsorganisatie Solidaridad heeft een internationaal netwerk van internationale brievenbusfirma’s. Dit blijkt uit de Panama Papers, zo schrijven Trouw en Het Financieele Dagblad zaterdag.

Solidaridad betaalt dochterorganisaties in Midden- en Zuid-Amerika via een in Panama geregistreerde stichting. Met deze constructie hoeft de organisatie geen belasting te betalen over internationale transacties.

“Deze beweringen zijn onjuist. Van het ontwijken van belasting is geen sprake. Er worden in het kantoor in Panama simpelweg geen activiteiten ontwikkeld waarover belasting betaald hoeft te worden”, verklaart Solidaridad.

Vanaf 2009 zette de van oorsprong Nederlandse stichting firma’s op in Panama, een bedrijf in Hongkong en een trust in Zuid-Afrika. “Het is een labyrinth, ik ben de enige in de organisatie die het nog kan overzien”, zegt directeur Nico Roozen in de kranten.

Het Centraal Bureau Fondsenwerving (CBF), dat niet op de hoogte was van de constructie, gaat onderzoeken of Solidaridad heeft gehandeld volgens de normen van het keurmerk voor goede doelen.

Als goed doel betaalt Solidaridad in Nederland sowieso geen belasting. Roozen doet dat in het buitenland liever ook niet. Daarnaast loont het volgens hem organisaties op te richten op andere continenten, om zo in aanmerking te komen voor fondsen en beurzen waar Nederlandse organisaties niet voor in aanmerking komen.

De twee Nederlandse dagbladen maken deel uit van een internationale samenwerking van kranten die onthullingen doen over belastingparadijzen. Zij baseren zich op de uitgelekte administratie van het Panamese juridische advieskantoor Mossack Fonseca & Co.