Binnenland

Propaganda voor universiteit of hogeschool blijkt propaganda

11-04-2016 08:44

Studenten die een keuze willen maken voor een opleiding bij een hogeschool of universiteit krijgen vaak slechte voorlichting over de studie en toekomstperspectieven. Dat blijkt uit een steekproef van het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) onder de 45 grootste opleidingen in het hbo en het wetenschappelijk onderwijs.

Uit de inventarisatie blijkt dat opleidingen te vaak niet het hele verhaal vertellen. Informatie uit de studiebijsluiter is bij ongeveer een kwart überhaupt niet goed vindbaar op de website. Deze bijsluiter is bedoeld om een eerlijk beeld van een opleiding te geven. Daarnaast is de informatie over de opleiding vaak erg rooskleurig en in sommige gevallen zelfs onjuist.

Jongeren moeten zich vóór 1 mei inschrijven. “Het is in ieders belang dat studenten bewust en goed geïnformeerd aan een opleiding beginnen. Daarom mogen we best van opleidingen verwachten dat zij hun informatievoorziening op orde hebben”, zei ISO-voorzitter Linde de Nie maandag. “Wij roepen alle instellingen op om direct actie te ondernemen als dit nu niet het geval is”.

De informatie over de kansen op een baan na de studie is volgens de steekproef ook niet altijd hoe het zou moeten zijn. “De websites worden hierdoor al snel verkooppraatjes, waardoor studenten niet het hele verhaal kennen”, zegt Van Nie. ISO stelt dat studenten vooral een bewuste studiekeuze moeten kunnen maken. “Opleidingen hebben een grote verantwoordelijkheid om met goede informatie te komen die een bewuste keuze stimuleert.”

Anp