Buitenland

Premier Frankrijk: ‘Hoofddoekverbod op universiteiten’

13-04-2016 14:09

De Franse premier Manuel Valls is een voorstander van een hoofddoekverbod op Franse universiteiten. Hij zei dat in een interview met dagblad Libération.

Valls zegt in het interview, dat dinsdagavond verscheen, dat hij persoonlijk voorstander is van een hooddoekverbod op universiteiten, ofschoon er grondwettelijke bezwaren zijn tegen een dergelijke maatregel. “We moeten het secularisme compromisloos toepassen in het hoger onderwijs”, aldus Valls.

Het idee stuit niet alleen op grondwettelijke bezwaren, maar ook op verzet binnen het Franse kabinet. De twee onderwijsministers lieten woensdag weten niets te zien in een hoofddoekverbod. “Het gaat hier om volwassenen. We hebben (…) godsdienstvrijheid en we moeten studenten niet dezelfde beperkingen opleggen als minderjarigen”, zei minister van Nationaal Onderwijs Najat Vallaud-Belkacem. Op Franse openbare scholen geldt al een hoofddoekverbod.

Ook Thierry Mandon, die binnen de regering belast is met hoger onderwijs, ziet niets in het idee. “Wat ik van alle presidenten van universiteiten hoor is dat dit niet een probleem is”, aldus Mandon. “De hoofddoek is niet verboden in de Franse samenleving.”

Anp